Патриарх Неофит отиде на крака да изпрати дядо Добри! Вижте какво каза за светеца от Байлово главата на българската църква!

бай добри

Българският патриарх Неофит лично пристигна в село Байлово за погребението на дядо Добри, който почина в понеделник. Българите го нарекоха светец заради благородното му дело приживе да проси и дарява за вярата и църквата, пише факти.бг.

Българските депутати обаче не счетоха за нужно да изразят почит към кончината на обичания от хората дядо Добри. Заради това политиците от парламента бяха остро критикувани в социалните мрежи.

Десетки свещенослужители и стотици миряни са в храма на Байлово, където е роден и класикът на българското село – писателят Елин Пелин.

Дядо Добри ще бъде погребан в двора на църквата точно до постройката, в която е живял в последните години от живота си.
„Той не искаше да го възхваляваме, а да запали в нас вярата в Господ“, припомниха делата му на опелото.

Вижте и думите за дядо Добри, които сподели патриарх Неофит:

“Обични в Господа чеда на светата ни Църква,

По човешки скърбим за края на земния път на новопреставилия се дядо Добри (Добре Добрев) и се молим Бог да приеме душата му в селенията на праведните. Там е мястото, което Бог е приготвил за всички, които Го обичат, а знаем, че той обичаше най-много от всичко Господ Иисус Христос и Му служеше с чисто сърце. Чистите по сърце са блажени, защото те ще видят Бога (срв. Мат. 5:8). Затова вярваме, че Христос ще го приеме пред лицето си като истински безсребърник, който за последните 30 години дари всичко, което притежаваше и което събираше пред храмовете в страната. Помним го като най-големия дарител на Патриаршеската ни катедрала “Св. Александър Невски”, както и на няколко други храмове и манастири.

Народът го наричаше “светецът от Байлово” не само заради безкористното му служение и даряване, а и заради чистото изповедание и живеене на праотеческата ни българска православна вяра. Верността му към Църквата и нейните повели беше вярност на праведник, а “споменът за праведника ще пребъде благословен” (Притч. 10:7). Така и ще го помним и ще се молим за душата му – праведният безсребърник, който изпълни Божиите повели, без да промени или изкриви дори една буква от Св. Писание и Св. Предание, верен на Църквата и Отечеството си и неуморен в добрината си.

Нека споменът за него ни носи не скръб и тъга, а радост и надежда, че в България светостта и добротворството не са изчезнали, но Бог по молитвите на Св. Богородица и всички светии ще ни дарява и за в бъдеще с благодатните си дарове!

Бог да прости новопреставения дядо Добре!”