БОМБА В ЕФИР! Соломон Паси с горещ коментар: Ще влезем в Еврозоната преди Шенген!

соломон паси

„Холандия е един от най-големите проблеми за Шенген. Моето очакване е, че ще влезем в Еврозоната преди да влезем в Шенген. Пред него няма никакви пречки, освен предразсъдъците. Изразител на тези настроения се явява Холандия, но тях ги има и в други държави“. Това каза в студиото на „Денят започва“ по БНТ бившият външен министър Соломон Паси.

 „Разбира се надявам се да бъда опроверган“, допълни той.

По думите му, Европа допуска три големи и основни грешки със Западните Балкани: „Първата грешка в подхода е да им се каже „Вие не сте готови”. Ние не се съобразихме с това, подходихме агресивно по време на преговорите. Втората грешка е, че се приемат съвсем безкритично държави, които не са членки на НАТО. Третата грешка е неглижирането на Косово и Босна. Те не трябва да се превърнат в черна европейска дупка“.

Председателството на България, след това на Австрия и Румъния, е залог за това европейско бъдеще на Западните Балкани, смята Паси.

„Срещата ЕС-Турция във Варна може да се превърне в мост между Анкара и Брюксел за десетилетия напред“, допълни той.

„Ще поздравя Македония по новия път, по който са тръгнали. Много голяма стъпка за Македония и България е – днес договорът за добросъседство влиза в сила“, обърна отново внимание върху Балканите той.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.