Министър Караниколов с важна новина за българите: Икономиката ни е в топ 5, а липсва работна ръка…

Министър Емил Караниколов (5)

За 2017 сме в топ 5 по икономическо развитие, това е балансирано развитие, което е хубаво за нас, безработицата е 6 процента, параметрите са добри, има голям засилен инвеститорски интерес към България. До сега основни стълбове бяха износът и потреблението, сега разчитаме и на инвестициите, каза по отношение на ръста на икономиката министърът на икономиката Емил Караниколов в „Денят започва“ по БНТ.

В моменти на криза и избори инвеститорите изчакват, последните два месеца на 2017 те се увеличиха, ако погледнете 2016, когато се смени правителството, имаше спад.

По отношение на конкурентноспособността всички компании имат едни проблеми – липса на работна ръка, на финансиране и административни тежести, а предимствата са добрите специалисти, висококвалифицираният труд.

Специално в нашето министерство успяхме да преразгледаме 114 административни тежести, за някои от услугите няма да се предоставят документи, те ще бъдат вземани от администрацията, каза още Караниколов.

98 процента от предприятията в Европа са малки и средни. Ще пуснем програми за около 400 милиона лева. Има сключени 6 договора с търговски банки.

Предприета е стратегия за борбата със сивата икономика. Всеки предприемач трябва да е на светло, да има чисти доходи. Работниците трябва да дават сигнали, ако получават една заплата, а им се дава нещо под масата. Ние трябва да имаме обратната връзка, коментира още Караниколов.

По отношение на икономическия дисбаланс между регионите в страната министърът коментира, че компании вече започват да се „оглеждат“ и за местата с висока безработица, тъй като там, от една страна, има свободна работна ръка, а от друга, държавата дава допълнителни насърчителни мерки при инвестиции в подобни региони.

Общата индустриална политика е изключително важна за Европейския съюз, тъй като съседните ни страни отдавна имат такава. За миналата  година сме връчили 31 сертификата за инвеститори, за стойност около 350 милиона лева. Тази година само  връчихме сертификати за 600 милиона, обобщи министърът.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории