ИЗВЪНРЕДНО! Експерт по сигурността с шокиращи разкрития за шефа на НСО: Разпореди бой и окървави асфалта на Орлов мост…

Николай радулов

Новината за оставката на шефа на НСО Ангел Антонов не ме изненадва, защото за това се говори вече цяла година. Това каза пред БНР експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов.

ко се вгледаме в смените в НСО, ще видите, че всеки президент има възможността и правото да подбере екип за тази структура, какъвто желае. Но около ген. Антонов има и много подробности, които изпълзяваха оттук-оттам през годината: неговите ловни излети, каране на автомобили извън работното време и други. Не ме изненада по никакъв начин смяната му.

Аз си спомням, че Антонов беше шеф на Главна дирекция „Национална полиция“, който по времето на големите протести в края на предсрочното оттегляне на първото правителство на Борисов, разпореди да бият стачкуващите и бяха пребити – няколко души окървавиха асфалта на Орлов мост. Той тогава беше освободен бързо от длъжност, но след това при следващото правителство беше назначен в Националната служба за охрана.

Сега се носи в публичното пространство, че това ще бъде Тодор Гребенаров, който има подобна на ген. Антонов биография. Така че, според мен, няма да има кой знае каква разлика. Може би все пак ще има разлика по отношение на злоупотребата със служебни средства и възможности.

Всеки, който се движи с по-голяма охрана, счита, че това е показател за неговата значимост в държавата. Националната служба за охрана отдавна е излязла от разумната възможност за охрана, каквато имат европейските служби, каквато има американската служба – там се охраняват няколко души в цялата държава, няколко позиции, коментира проф. Радулов:

Тук при нас има едно масово обгрижване на управляващите и това, първо не е правилно, второ създава усещането у гражданите, че те са втора ръка и са оставени на едно безпомощно МВР, което дори не създава видимост за това, че ги защитава. /…/Когато на управляващия елит и на хората сигурността им се обезпечава по различен начин, това значи, че нещо не е в ред в националната сигурност. Националната сигурност е сигурност за всички граждани, когато тя се осигурява по един и същи начин и за управляващите, и за обикновените хора, а явно, че тук не е така.

Ако си спомняте през 1992- 93 година големите митинги бяха срещу това, срещу привилегиите на управляващите, срещу огромното УБО, което ги обгрижваше. Направиха се промени, намали се Националната служба за охрана, тя се и преименува и в крайна сметка обаче малко по малко завоюва същите позиции и същия обем, какъвто имаше и преди това УБО.

Да се надяваме, че НСО ще се опита малко по малко да излезе от сферата на обслужването на властимащите, подчерта Радулов.

На обслужване, защото за никого не е тайна, че хората прибират дрехи от химическо чистене, пазаруват, разхождат кучета и когато се стигне до реална охрана – не дай си Боже наистина някой да се опита да направи нещо на защитавания обект.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории