Ново двайсе! Питбулът, който разкъса дете в Мокрище бил жертва, събират подписка за спасяването му…

Питбул куче

Трагедията в пазарджишкото село Мокрище, при която домашен питбул уби 3-годишно дете породи взаимни обвинения между роднини и собственици, а в обществото се зароди жалост към животното. Нещо повече – започва да се събира подписка, за да не се евтанизира то, а да смени собственика си. Кучето от породата, смятана за опасна, е собственост на лелята на детето.

То обаче е било вързано в двора с дебел синджир и според собствениците и съседите досега не е проявявало агресия. „Личи си, че животното е стресирано. То е било много бито. Видно е, че има проблем с едното око. Нормално е кучетата да стават убийци, ако живеят по такъв начин. Тук стресът е бил водещ фактор. Това каза Явор Гечев от фондация „Четири лапи“ в ефира на БТВ.

„Гладът не е определящ за агресията на кучето. Когато то живее вързано започва да пази територията си. Кучето е хищник и е нормално да нападне лесната плячка. Не толкова от агресивност, а за защита на територията. Ако то го е направило от глад би трябвало да започне да се храни с плячката. Това каза треньорът на кучета Николай Василев.

Той добави, че когато кучето е използвано за боеве, то насочва агресията си срещу други кучета, а не срещу хора. „На мен ми се иска да се стигне до едно разумно разследване на случая. На едно куче не може да му се вменява вина, защото то няма съзнание“, каза Гечев. „Очевидно то не се отглежда по подходящи условия“.

„Много често тичането към индивида се приема като заплаха“, подчерта треньорът. „Един от проблемите при питбулите е това, че те са много борбени и отстояват позиция, докато дишат и мърдат. Те не се отказват. Домашните кучета много често се отглеждат за аларми, за да пазят. Дава им се малко храна, бият се, за да могат да пазят. Много лесно е да го евтанизираме, но животното е жертва“, подчерта Василев. „Защо трябва да се забраняват определени породи, като вина носят хората. Ние сме безотговорни. Можете да направите звяр и от един пинчер“, каза треньорът.

„Когато определено куче стане агресивно, то не трябва да се допуска до развъждане. Не може всеки да става развъдчик“. Той призова хората, които искат да отглеждат кучета да са много отговорни.

 

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.