Нови скандални такси като „водомер“ и „солидарност“ вдигат цената на водата!

топла вода

Нови скандални такси като „водомер“ и „солидарност“ може да оскъпят цената на водата до идното лято. Те ще бъдат записани в нов закон за ВиК услугите.

 Такса „водомер“, фиксирана постоянна ставка, се предвижда да влезе в цената на водата и да се плаща от всеки потребител независимо от ползването. Въвеждането ѝ се налага заради хотелските комплекси в курортите, вилите и летните къщи, които се ползват само няколко месеца в годината, а водопроводната система се поддържа целогодишно. Специалистите смятат, че постоянните потребители плащат от джоба си за това някои клиенти да могат да са сигурни, че когато посещават вилите си, ще развъртят крана на водата и тя ще потече.

Такса „солидарност“, подобна на „задължение към обществото“ в цената на тока, пък е предложението на зам.-министър Малина Крумова. Идеята е с новия данък да се натрупват средства за ремонти на ВиК мрежата в специален фонд. В момента тече дискусия как точно да бъде подобрен законът и кои предложения да бъдат приети или отхвърлени. Сред останалите точки в проектозакона е първият кубик, който потребителите ползват, да е по-евтин, за да може всеки да има достъп до него.

В някои страни той дори е безплатен, обясняват експерти. Потребените в повече кубици ще се плащат по цени, образувани на база разходи, предвижда още проектозаконът. В уеднаквяването на цените във всички региони обаче може би няма да има разлика. Точно то доведе до огромен скок в някои части на страната през 2017 и 2018 г., които доскоро са потребявали вода на доста по-ниска тарифа, предаде Пик.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории