Само в 7DniSofia.bg

Чия касичка е банката за развитие? Пеевски? Гергов? Галчев?

7 Dni Sofia22.05.2017
банка за развитие

От коментар на Цветелина Йорданова

Смислена банка за развитие на икономиката или удобна касичка за близки до властта бизнесмени е държавната Българска банка за развитие? Този въпрос отново изплува с разрастването на скандала около един от най-големите заеми, отпуснат от банката към края на 2016 г., който се оказа в полза на бизнесмена и политик от БСП Георги Гергов. Като към този факт се прибави и обстоятелството, че през годините ББР е кредитирала и няколко компании, свързвани преди време с депутата от ДПС Делян Пеевски – „Водстрой 98“ (55 млн. лв.) и „АБ-Хасково“ (29 млн. лв.), а също и големи играчи в строителния бранш като „Понсстройинжинеринг“ (38 млн. лв), „Сиенит“ (32 млн. лв.), „Галчев холдинг“ и дружества от групата (20 млн. лв), основателно възниква въпросът каква в крайна сметка е функцията на Българската банка за развитие?

За заемите на Гергов, Пеевски и другите големи играчи в строителния бранш публично се разбра най-вече от данни в Търговския регистър и изказвания на политици. Оказа се, че между двата тура на президентските избори през 2016 г. държавната банка е отпуснала на панаира 31.8 млн. евро (62 млн. лв.). И докато по-голямата част от кредита за Пловдивския панаир е отишла за рефинансиране на негови стари заеми от Уникредит Булбанк, към една четвърт от парите са насочени към реконструкция на хотели по Черноморието.

Всъщност в последните години властта упорито отказва да признае простата истина, че ББР се проваля в двете си основни функции – да кредитира преимуществено малките и средните фирми у нас и да заложи върху индиректното кредитиране за развитие на икономиката, т.нар. он-лендинг финансиране за сметка на директното отпускане на заеми. Още по-тревожна е, че ББР не просто не е банката на малкия и средния бизнес, както би трябвало да е според стратегията й, но все по-отчетливо се превръща в банка на едрите играчи, при това на 20-ина конкретни икономически структури. Не случайно част от икономистите дори смятат, че няма пазарна логика тази банка изобщо да съществува.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.