Нов проект! Удължават столичен булевард, който ще свърже столицата с Божурище

Пътища ремонти

Продължение на булевард в столичния жилищен комплекс „Люлин“ ще свърже столицата с Божурище. „Национална компания индустриални зони“ ЕАД (НКИЗ) е изготвила проект за сертифицирането на Икономическа зона София-Божурище като

приоритетен инвестиционен проект пише „Монитор“.

Това ще даде възможност държавата да подкрепи и финансира приоритетно изграждането на нова пътна връзка към индустриалната зона – продължение на булевард „Царица Йоана“. Проектът за получаване на сертификат от НКИЗ на стойност 19 млн. лева е вече внесен в Българската агенция за инвестиции.

От страна на Министерството на икономиката са предприети действия за

промяна на Общия устройствен план на София

което би позволило изграждането на новата пътна връзка.

В момента булевардът завършва със съоръжение на две нива на Софийския околовръстен път, което е изградено като част от Западната дъга и вече се използва от няколко години. На това място Околовръстният път на София минава на естакада, а под него остава кръгово кръстовище, което свързва бул. “Царица Йоанна” с околните територии.

Индустриална зона „Божурище“ е една от бързо развиващите се през последните години. През 2017 г. беше разширена с още 115 дка и вече се простира върху 2665 дка.

Между икономическото и транспортното министерство се обсъждат и други мерки за осигуряване на необходимата довеждаща инфраструктура до индустриалната зона. В преговорите участва и Национална компания „Железопътна инфраструктура“ за изграждането на интермодален и/или мултимодален терминал на територията на индустриалната зона в Божурище. От страна на НКИЗ вече е изготвена документацията за

предпроектно проучване

за ситуирането на такъв терминал в индустриалния парк край София, обясниха от дружеството за „Монитор“. Работи се още по идеята за удължаването на метрото в посока Божурище, като се осигури и железопътна връзка с жп линията София – Банкя.

През ноември стана ясно, че 3 компании разширяват бизнеса си в индустриалната зона до София. В Божурище фирмите ще инвестират 12 млн. лв. и ще открият нови 40 работни места.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.