Само в 7DniSofia.bg

Софийският университет излиза на протести заради отнета сграда! Мотивът – отпаднала необходимост…

Софийски университет

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ може да последва примера на Българската академия на науките (БАН) и да започне протести срещу правителството. Това съобщава Mediapool. Причината е решение на кабинета, с което сграда, предназначена за обучение на студенти от висшето училище, се предоставя на Висшия съдебен съвет с мотива „отпаднала необходимост“.

Разпореждането с имота на бул. „Ал Стамболийски“ №82 в София беше гласувано от министрите на 20 декември. Решението е породило революционни настроения в Академичния съвет на университета.

„Засега успях да убедя колегите да не предприемаме нещо драстично, преди решението да е обнародвано, но общото мнение е, че правителството е допуснало сериозна политическа грешка и че ако обучението на студентите е „отпаднала необходимост”, може и да се съобразим с този обрат в държавната политика и да спрем да ги обучаваме. Ако се стигне до това, няколкото черни знамена в БАН ще изглеждат направо безобидни“, обяви пред Mediapool ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков.

До петък вечерта въпросното решение на правителството все още не беше официално публикувано. От стенограмата на заседанието се вижда, че то е прието без никакво обсъждане, както и повечето подобни точки.

Всъщност сградата, породила революционни настроения сред ръководството на висшето училище, не е негова собственост от ноември миналата година. Тогава след решение на правителството университетът предоставя зданието на болница „Лозенец“, а целта е в него да се осъществява предклиничната подготовка на студентите по медицина в Софийския университет. Декан на Медицинския факултет е проф. Любомир Спасов, който ръководи и болница „Лозенец“. Спасов явно е декларирал, че болницата няма нужда от сградата.

Идеята е сега то да се използва от Специализирания съд и прокуратура, които в момента се намират в бившата сграда на Държавната агенция „Национална сигурност“ на ул. „Черковна“.

Теренът, на който е построено зданието, е около 8 дка, а самата сграда е с разгъната застроена площ от 9400 кв. м. Намира се на кръстовището на ул. „Опълченска“ и бул. „Ал. Стамболийски“. Там се е помещавала Софийската техническа гимназия до закриването й през 2010 г. Университетът я получава от правителството през 2011 г., като в замяна се отказа от претенциите си към галерията на ул. „Шипка“ 6 в полза на Съюза на българските художници.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.