Лют скандал тресе парламента! Депутатите се хванаха за гушите заради подслушванията…

парламента

Дебатите в парламента по доклада на шефа на Бюрото за наблюдение на СРС Бойко Рашков, както започна, така и приключи със скандал.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов гласува против приемането на доклада след продължилите близо 3 часа и половина дебати, по време на които по искане на БСП присъстваха и главният прокурор Сотир Цацаров, главният секретар на МВР Младен Маринов и шефът на ДАНС.

Кирилов се мотивира с това, че докладът е бил използван за груба политическа манипулация, с която се правят внушения, че са извършвани нерегламентирани подслушвания на политици и журналисти. Повод за това твърдение му даде фактът, че макар към Рашков да бяха поставени конкретни въпроси на тази тема и от лявата, и от дясната страна на пленарната зала, той не посочи конкретни примери, а се връщаше близо 10 години назад.

Данаил Кирилов нарече това политическа злоупотреба и заяви: „Дай Боже този мандат да изтече и когато избираме нов председател на бюрото, ще задавам въпроси“.

Това нахъса лидерката на БСП Корнелия Нинова да нападне Кирилов с обвинения, че заплашва легитимно избрания шеф на бюрото с политическо уволнение и, че това нарушава правилата на парламентарната демокрация. Изявлението ѝ не предизвика реакция в залата, освен потвърждение от страна на депутата от Патриотичния фронт Славчо Атанасов, че Рашков наистина не е казал нищо конкретно и, че напразно са го оставили да си разказва публично доклада.

 

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.