Ужас! Американско семейство заряза 4 българчета в София, седмица след като ги осинови…

Детска-градина

Двойка американци се отказа от току-що осиновените си четири българчета само седмица след като получи попечителството над тях. Държавната агенция за закрила на детето е алармирана за случая от служител на Дирекция „Социално подпомагане“.

Двете момичета и две момчета са на възраст между 9 и 14 години са биологични братя и сестри, съобщава „Офнюз“. Родени са от една и съща майка, три от тях са и от един и същ баща. Родом са от Северна България и са оставени в дом за сираци, а родителите им от години не са търсили контакт с тях, нито са се интересували как са. Освен че имат кръвна връзка, четиримата братя и сестри са емоционално привързани един към друг, затова е взето решение да бъде осиновени заедно.

След години, прекарани в дома, интерес към тях проявява семейство американци, които изглеждат идеални кандидати-родители. Млади, образовани, неосъждани, със стабилни доходи, хубави професии и просторна къща с двор в щата Тенеси. Женени са от няколко месеца и нямат свои деца. Двамата са на възраст 37 и 38 години. Той е мениджър в голяма търговска компания, тя – учителка. Одобрени са от социалните работници като надеждни бъдещи родители и пристигат в България, за да вземат децата.

Междувременно съдът разрешава осиновяването. Двойката решава да запази първото име на всяко дете, като добави второ собствено име и фамилията на семейството. В новите актове за раждане са вписани новите българо-американски имена, а в графите за родители – тези на мистър и мисис Х.

Семейството взело децата от дома на 9 октомври. Наело мезонет в центъра на София, където да отседнат всички заедно, докато се опознаят, а след това да заминат за САЩ. Още първата вечер обаче атмосферата била сложна и напрегната. Най-голямото дете открито се съпротивлявало срещу осиновителите с обиди, жестове, присмех. Едно от по-малките му подражавало. След няколко дни това поведение било овладяно благодарение на усилията на специалистите от българската и от американската агенции по осиновявания, които били постоянно със семейството, консултирали ги, оказвали психологическа подкрепа и помагали за преодоляване на езиковата бариера.

Според консултантите децата бързо осъзнали, че това поведение е ненужно и вредно за тях. Родителите обаче така и не успели да изградят връзка с братчетата и сестричетата и да ги приемат. Обяснявали това с езиковата бариера, макар да получавали съдействие за нея. Организиран бил уикенд със забавления, за да могат родителите да влязат в новата си роля. Консултантите от агенцията обаче споделят, че макар малчуганите значително да подобрили отношението към новите си мама и татко, самите осиновители като че не полагали усилия да се сближат с тях.

Малко повече от седмица след съвместното съжителство, мъжът и жената съобщили, че искат да разтрогнат осиновяването. В молбата си посочват, че създалото се напрежение не е в интерес на децата и не могат да им осигурят семейството, от което имат нужда. Предлагат да останат да се грижат за тях тук, в България, докато се намери къде да бъдат настанени за постоянно. В същото време, отбелязват социалните работници, двамата имали заверени билети за 20 октомври. Психологът на екипа добавя, че състоянието, в което се намира двойката осиновители, едва ли гарантира сигурността на децата и моли ДАЗД да им осигури подходяща мярка за закрила.

След писмото, със съдействието на ДАЗД в рамките на само един час, четирите изоставени деца са настанени в кризисен център. Там могат да получат подкрепа и помощ, докато са все още заедно, а не разделени. За подкрепата им се грижат екипи на още две услуги в общността.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.