Само в 7DniSofia.bg

Ужас! Фалшива новина „прати“ десетки турски танкове и стотици военни в България…

Граница

Десетки турски танкове и стотици военни отказват да се изтеглят от България след участието си във военно учение – с тази твърде плашеща информация започна неделният ден за много български онлайн потребители. Има само една малка подробност: тиражираната от няколко електронни медии новина е преписана от… сатиричен сайт.

В дописката се посочва, че 82 танка „Алтай” и малко над 800 войници и офицери от турската армия са били на „традиционно военно учение между Тополовград и Каменна река” и 4 дни след края на занятията те все още са у нас с мотива, че чакат заповеди от преките си ръководители. Твърди се, че НАТО са препратили запитванията на Външно министерство към регионалния щабен център в Истанбул.

От всичко това горе-долу единственото вярно е, че южната ни съседка разполага с танк, наречен „Алтай” (все още обаче не е влязъл на въоръжение, така че и достоверността на това твърдение е под сериозна въпросителна – б.р.). Справка в сайта на Министерството на отбраната показва, че през последните дни няма планирани учения, в т.ч. и международни такива. Няма и информация през годините за „традиционно военно учение” в посочения регион.

В целия текст няма никакво позоваване на източник, писа bTV.bg

Откъде тръгва фалшивата новина?

Предполагаемият „първоизточник” на дописката е сайтът „гъделнюз”. „ Тук се публикуват новините, каквито биха били, ако зависеше от един умерено луд, с богато въображение”, пише в полето „За нас”. Домейнът е регистриран на името на Добри Божилов – журналист и интернет предприемач.

Бил е кандидат за евродепутат от РЗС на Яне Янев, а в по-ново време за народен представител от листите на партия „Кой” на Светозар Съев. По-рано пък той на няколко пъти влезе в сблъсък с други лица от прохождащата в началото на новия век българска онлайн общност.

Повечето от материалите в „Гъделнюз” са критични по отношение на политическата ориентация на България и членството й в ЕС и НАТО. Сред тях има и такива, които са взети от други средства за масово осведомяване. Макар и афиширан като „сатиричен”, сайтът често е дословно преписван от някои „сериозни” медии, които следват същата политическа линия.

Фалшивата новина за турските танкове е тиражирана скоро след публикуването си от малкия регионален сайт „Ком България”. Липсва позоваване на първоизточник. Това е първа публикация в него от близо седмица. Няма никаква информация за собствеността и екипа на медията. Домейнът е регистриран от пловдивската фирма за уеб дизайн „Фай Груп”.

Именно на него, а не на „гъделнюз“ се позовават няколко други медии.

 

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.