Само в 7DniSofia.bg

София ще чисти въздуха заедно с още осем столици. Това е така, защото…

Трамвай София (1)

София заедно с още осем европейски столици – Рим, Париж, Амстердам, Мадрид, Копенхаген, Виена, Брюксел и Хелзинки – изпрати общо писмо до Съвета на ЕС и до Европейската комисия, в което се настоява за въвеждане на единни мерки за намаляване замърсяването на въздуха от транспорт.Кметовете на градовете отбелязват, че транспортът е един от секторите, при които количествата на емисиите на парникови газове продължават да нарастват. Според тях, преустановяването на тази тенденция се състои в предприемане на конкретни, единни мерки, които да намерят последващо отражение и в националните законодателства.
Кметовете посочват още, че ако мерките не се вземат в спешен порядък, има риск ангажиментът, поет със Споразумението от Париж за намаляване дела на въглеродните емисии от транспорт с 95% до 2050 г., да не бъде постигнат.
Три са основните действия, за които кметовете на градовете настояват в писмото си към европейските институции:
– До края на 2017 г. да бъде финализирана европейската реформа за типово одобрение, да бъдат въведени задължителни автомобилни тестове на европейско и национално ниво, както и строг надзор от организациите, отговорни за контрол върху тестовете на емисии на превозните средства на национално ниво.
– Да се изработят общи стандарти за допустимите емисии на въглероден диоксид с хоризонт 2025 г. и 2030 г., като целта е постепенно намаляване на емисиите от конвенционални превозни средства и широко въвеждане на превозни средства с нулеви емисии, в т.ч. от автомобилите.
– Да се допълнят съществуващите регулации за въглеродни емисии от автомобили със задължителни цели за продажба на превозни средства с нулеви емисии, като се осигури Европейски пазар за нулеви емисии.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории