Само в 7DniSofia.bg

Иде голямото лапане! Комисията за финансов надзор удря с огромни такси нашите пенсии и застраховки

Румен Гечев

Комисията за финансов надзор (КФН) да се самофинансира от такси, а не от бюджета, както досега, реши парламентът с приетите промени в Закона за КФН на първо четене. Те ще нараснат в пъти, което е равносилно на геноцид върху поднадзорните пенсионни фондове, застрахователни и инвестиционни дружества. По-големите частни пенсионни фондове ще плащат годишно над 1.5 млн. лв., за да ги надзирават. По-малките от тях вероятно ще фалират.

За промените, внесени от МС, гласуваха 100 народни представители. Предложените промени са насочени към осигуряване на необходимия на Комисията за финансов надзор бюджет чрез финансирането й от такси, които се събират при осъществяване на законоустановените й правомощия, което ще осигури необходимите условия за нормалното функциониране на комисията като регулаторен и надзорен орган на небанковия финансов сектор.

По време на дебатите Румен Гечев от БСП запита дали законопроектът води до подобряване на регулативните функции на съответния орган. Според него хората, които са заети в КФН, трябва да имат висше юридическо или икономическо образование. „Имаме претенции и към степента на образованието, като образованието трябва да бъде магистър. Не сме съгласни, че в КФН трябва да има хора, които са завършили други специалности“, каза още Гечев.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.