Само в 7DniSofia.bg

Стига сте се наливали с вода. Световната здравна организация ограничи и витамините с изключение само на Д и С

вода

Да се намали количество калории, вода и приема на някои видове витамини и минерали, но да се увеличат други, препоръчва Министерството на здравеопазването в нов нормативен документ. Занижени са препоръките за прием на някои видове витамини и минерални вещества като калий, но се препоръчва увеличаване на приема витамин Д и С. Също така е намалено препоръчителното количество вода. От препоръчаните 3.7 литра вода на ден за възрастните мъже в старата наредба, нормата е вече 2.5 л/ден, а за жените от 2.7 л/ден става 2 л/ден.

За пръв път от 2005 г. ведомството обновява Наредбата за физиологичните норми за хранене на населението в отговор на новите проучвания на Световната здравна организация и Европейската служба по безопасност на храните за потребностите на организма от основни хранителни вещества. Модернизираният вариант на документа, изискван от Европейския съюз, беше публикуван в понеделник в портала за обществено обсъждане strategy.bg. Наредбата е в основата на нормативните актове, уреждащи изискванията за здравословно хранене в детските градини и училищата.

В наредбата са въведени нови формули за изчисляване на метаболизма и нови критерии за увеличаване на енергийните потребности в зависимост от степента на физическа активност на хората. Към досегашните изчисления колко калории на ден е добре да приемат гражданите на България, се прибавят нови графи за хора с активен и много активен начин на живот, а за хората с ниска активност калорийният прием е занижен.