Знаете ли колко тежи една пълна ученическа чанта? Образователният министър го каза. Седем килограма!

Красимир Вълчев

Средно седем килограма тежи една ученическа раница, като средно два килограма са учебниците, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчeв. Трябва да направим всичко възможно да облекчим тежестта на учебниците. Трябва да се работи за намаляване на учебните помагала, тъй като те формират голяма част от тежестта на раницата, каза още министърът.

Имаме 51 висши училища, от които 47 държавни и 14 частни. Висшите училища не са много, проблемът е, че в последните години системата се разрасна профилно – много университети започнаха да обучават в специалности, които не са характерни за тях. В последните три десетилетия търсенето във висшето образование нарасна и университетите отговориха с предлагане. Нарасна и нерационалното търсене – записване заради самото висше образование.

В последните години обаче висшите училища се сблъскват с недостиг на студенти, посочи Вълчев.  По думите му увеличението на заплатите в системата е насочено към това в дългосрочен план да бъдат привлечени повече млади учители. Повече са средствата и за училищните психолози и ресурсните учители

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.