Психиатър със страшна прогноза за „Ало“ измамниците: Психиката ни закърнява, жертвите ще стават повече

Ало Измамници

Тепърва жертвите на телефонни и други измами ще стават все повече. Това прогнозира психиатърът д-р Веселин Герев, цитиран от Фокус. По думите му причината е, че просто човешката психика е така утроена – тя действа импулсивно-емоционално, а не рационално, цитира Блиц.

„Колкото повече психиката ни закърнява от това, че ние губим възможност за комуникация и ставаме изцяло виртуални потребители, колкото повече ставаме зависими към електронните медии за осведомяване и губим реалния контакт с хората около нас, толкова повече желанието да блеснем по някакъв начин, да бъдем известни и да имаме много пари ще подклажда и засилва възможността да бъдем перманентно мамени. Работата в тази насока трябва да бъде по отношение на тотална промяна на ценностите, също – масова комуникация с хората, и то не във виртуален вариант“, коментира психиатърът.

Д-р Веселин Герев даде пример за лесна манипулация чрез популярните лотарии. „Самата телевизионна реклама за тях е измама. Показват лотариен билет, на който пише, че е възможно да бъдат спечелени 5 награди по 100 000 лева, а след това показват човек и съобщават, че това е седмият участник, който печели 100 000 лева от конкретната игра. Елементарно е и човек просто трябва да гледа внимателно, за да си направи правилен извод. След подобни реклами веднага се започва масово купуване и търкане на билети. Това само потвърждава, че винаги ще има хора, които да се лъжат“, посочи психиатърът.

Според него е крайно време хората да проумеят, че няма „лесни пари“. „Шансът да спечелиш нещо е изключително минимален в сравнение с този да обеднееш, давайки пари за хазарт и други подобни измамни схеми. Всички хора в света са настроени, че някой друг ще направи нещо вместо тях, че всичко желано от тях ще бъде факт без никакви усилия. Точно на това разчитат и точно на такава струна работят мошеници, лотарии и всякакъв друг тип финансови измами, пирамиди, мошеничество и т. н. Смятам, че измамите няма да бъдат преустановени“, посочи д-р Веселин Герев.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.