Акция! Конфискуват къщите на лоши стопани, първата е в центъра на София

Захарна фабрика, сграда, разпадане

Столична община ще отнема къщи – паметници на културата, от собствениците им, ако те не се грижат за тях и ги оставят да се разрушат и да застрашават минувачите, пише „Телеграф”.

Вече е набелязана една такава сграда в центъра на София, на която предстои да бъде направена законова ипотека. Това означава, че къщата ще се ипотекира, а с парите общината ще я ремонтира и реставрира. След това собственикът ще трябва да плаща вноските по опотеката в банката, а ако не го прави, сградата ще му бъде секвестирана.

Законът предвижда такава възможност, но досега не бяхме прибягвали до крайна мярка, обясниха от кметството. От там засега отказват да назоват коя е къщата, като уточняват, че тя е била определена измежду няколко културни паметника, които са в много тежко състояние.

На собствениците на четири такива сгради е наложена максимална санкция от 100 000 лева. Едната от тях е някогашната Захарна фабрика, която вече е почти разрушена. Собственикът й вече е платил една глоба от 50 000 лева, но са му наложени още две за по 100 000 лева, които обжалва в съда. Наказателно постановление за 100 бона е съставено през миналата година и за къщата на арх. Фингов на ул. „Шипка”, която е един от образците на сецесиона у нас, но от години се руши необитаема, а преди време имаше мераци на нейно място да се вдигне 8-етажна сграда.

Максималната глоба от 100 000 лева е наложена за къщата музей на Пейо Яворов на ул. „Раковски”, както и емблематичната сграда на бул. „Македония” 42, която е паметник на архитектурата от местно значение. И в трите случая обаче собствениците на къщите също оспорват в съда наложената им максимална санкция.   Промени в Закона за устройството  и застрояването на Столична община предвиждат тя да бъде увеличена двойно – 200 000 лева.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.