Само в 7DniSofia.bg

Важно за всички шофьори! Грози ни до 7 000 лева глоба, ако си позволим да пипнем…

КАТ полиция

От 200 до 7000 лева глоба отнася всеки, който „манипулира и/или измени показанията на километропоказателя на моторно превозно средство“. Това е едно от предложенията за промени в Закона за движение по пътищата, внесено в сряда в Народното събрание от ГЕРБ, пише „Телеграф“.

Ако бъде приет окончателно, текстът ще влезе в сила от 20 май 2018 година.

3000 лева пък ще е паричната или имуществена санкция за тези, които извършват технически прегледи с уреди или техника, на които е нарушена изискуемата маркировка или пломба. Наказанието може да сполети над 1028 души. Толкова са лицата в България, които притежават разрешение да извършват периодични технически прегледи.

Сериозен скок и на глобите за шофьори, които карат неизправни автомобили, искат от ГЕРБ. В момента санкцията за нарушението е фиксирана – 150 лева. Народните представители настояват тя да бъде разделена според риска от инцидент, ако возилото е с повреда. 50 лева ще е санкцията, ако колата е с незначителни изправности. До 200 лева ще скача глобата при значителни повреди, а таванът на наказанието ще е 500 лева, ако има сериозен риск от катастрофа, заради лошото състояние на превозното средство.

От 500 до 1500 лева ще плащат тираджиите, ако заради неукрепен товар се създават предпоставки за инциденти на пътя.

Ако водачите на леки и тежкотоварни автомобили минат веднъж годишно през пункта за технически преглед пък, такситата и линейките да ги посещават два пъти годишно.