Мобилен телефон се самозапали в джоба на бившия общински съветник от ГЕРБ в Якоруда Димитър Мехомийски и го прати в хирургично отделение на МБАЛ – Благоевград с тежки изгаряния. Инцидентът станал във вторник на обяд, пише struma.bg.

„В отпуск съм и с мой комшия бяхме да купуваме едни части“, разказа Мехомийски, който от няколко години живее в Благоевград.

„Телефонът ми беше в джоба на дънките. Когато влязохме в колата, изведнъж усетихме, че нещо дими. Съседът реши, че колата му се е самозапалила, и ми нареди веднага да изляза навън. В този момент усетих силно парене върху крака. Погледнах и видях, че платът вече е разкъсан и започва да гори.

Не знам как успях да извадя телефона от джоба, хвърлих го на земята и започнах да го покривам с пясък. Вероятно това го предпази да не гръмне. Кракът ми обаче доста пострада. Изгарянето е между втора и трета степен. Слагат ми компреси, вливат антибиотици и поне до петък ще съм в хирургия“, добави той.

Мехомийски е категоричен и че нямало никакви индикации за повредена батерия – преди съдържанието й да започне да изтича, тя се подува и най-често повдига задния капак на телефона. При него обаче нямало такива отклонения.

Дънковите панталони, от които той едва успял да извади горящия апарат

Това остана от телефона на Мехомийски, след като се самозапали във вторник в джоба му

До момента в България не е регистриран случай на самовзривен мобилен телефон. И в световен мащаб случаите не са много. Първият регистриран е от 2011 г., когато в Англия смартфон се взривява в леглото на 11-годишно дете, докато спи.

През 2013 година жителка на латвийската столица Рига замалко да стане жертва на самовзривил се смартфон, който в този момент се намирал встрани от нея. Друг случай е на 18-годишна американка, чийто телефон се взривил в джоба и й причинил множество изгаряния. Подобни единични случаи има и в Китай и Казахстан.

През 2016 г. обаче бяха преброени 35 самовзривявания на пуснатия тогава нов смартфон Galaxy Note 7 и се наложи „Самсунг” да го спре от продажба.

Според специалисти виновник за тези тежки инциденти е литиево-йонната батерия, която използва химическа реакция за генериране на енергия. С остаряването на батерията тази химическа реакция вече не се получава достатъчно перфектно, което може да доведе до образуване на газ, който причинява надуване.

Освен това, ако вътрешните слоеве на батерията не поддържат добро разделение поради повреда или дефект, може да възникне отделяне на газ, надуване и дори пожар. Надуването е резултат от това, че частиците се улавят между слоевете на батерията и в крайна сметка пробиват мембраната между тях. Ако мембраната е била компрометирана, влагата във въздуха може да реагира с клетката, което води до набъбване.

Първият признак, че батерията може да се самовзриви, е миризмата – сладникава, метална, химическа миризма, която най-вероятно е газ, изпуснат от батерията. В случай че батерията започне да гори или изтича, трябва телефонът да се остави върху незапалими повърхности и на открито, ако е хладно и сухо – най-добре в метална кофа с пясък.

Ако още не се е запалила, батерията може да бъде извадена, а телефонът – спасен.

Стандартният съвет на производителите за безопасност при ползване на мобилни телефони е никога да не се оставя телефонът на зареждане за цяла нощ и винаги да се използва оригинално зарядно.