Васил Терзиев взе извънредно решение

payimage-611640

Кметът на София Васил Терзиев оттегли заповедта си за спиране на проекта за изграждане на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Терзиев е съобщил новината по време на заседание на Постоянната комисия по култура в СОС.

Припомняме, че на 2 юли кметът съобщи, че е взел решение да прекрати процедурата за провеждане на конкурс за възстановяване на Войнишкия паметник в пространството пред НДК. В профила си във Фейсбук тогава Терзиев посочи, че ще бъде проведен нов конкурс.

Срещу решението му да се спре процедурата веднага скочиха от ГЕРБ-СДС в СОС. Те настояха за оставката на кмета

„Спряхте парите на медицинските сестри, заложихте на районни кметове-измамници, реорганизирахте центъра на столицата без обществено обсъждане – това не Ви стигна и сега се гаврите с паметта на всички знайни и незнайни борци, дали живота си за България!“, написаха тогава от опозиция в столичния общински съвет.

Срещу решението се обяви и депутатът Елисавета Белобрадова от ПП-ДБ. Във фейсбук тя коментира, че решението на кмета за Войнишкия паметник е проблем за нея.

В конкурса за възстановяване на мемориала на Първи пехотен софийски и Шести пехотен търновски полк от Първа пехотна софийска дивизия, както е пълното име на проекта, участваха пет предложения. Те бяха разгледани от 11-членно жури, представители на различни организации и институции. Според оценката на журито проектът на студио „Гебуплан“ ЕООД е бил достатъчно близко на заданието, за да покрие минимума от точки.