Вицето на Радев скастри новия президент на РСМ: Четете си документите и си оправете тона

илияна-йотова-1280x666

Вицепрезидентът Илияна Йотова препоръча на Скопие внимателно да чете документите на Евросъюза и решенията на Европейският съвет. Така тя отговори на новия президент на РСМ Гордана Силяновска, според която никъде в договора за добросъседство с България няма условие за промяна на конституцията, предава БНР.

В първото си интервю, след като беше избрана на поста, Силяновска призова Гърция или ЕС „да посъветват България, че за история, култура, наследство и език няма да се преговаря“.

Според Силяновска нито един член в договора (за приятелство и добросъседство) с България не казва, че РСМ трябва да промени конституцията си.

В отговор вицепрезидентът Илияна Йотова подчерта, че тонът на Скопие е непродуктивен.

„На базата на френското предложение, но то вече не е само френско предложение, то отдавна е официален документ на Европейския съюз, резолюциите, които Европейският парламент прие, където ясно са упоменати какво е значението на Договора за добросъседство, както и на Преспанското споразумение. От тук нататък препоръчвам внимателно да се види процедурата – какви са необходимите условия, за да има междуправителствена конференция, какво ще наблюдава Европейската комисия като оценъчни доклади. Така че имат много работа, а начинът, по който напоследък се води диалогът с нашата страна – най-малкото непродуктивен и несериозен“, заяви Йотова.