Сагата „Джемкорп“ влезе и в „The Financial Times“: Лондонски фонд, съобразен с приоритетите на Кремъл

1

„Как лондонски фонд с трънлива история в Русия спечели глобално влияние. Миналите дейности на Gemcorp в Африка изглеждат съобразени със стратегическите приоритети на Кремъл. Сега на заплата при тях има висши консерватори“. С тези заглавия излиза дни преди вота във Великобритания авторитетният „The Financial Times“.

Gemcorp е описана като инвестиционна група, стремяща се към изграждане на „неформални канали за комуникация на висше ниво на управление“ в редица страни, включително някои от най-корумпираните в света. Според медията, фондът е подкрепян от двама руски олигарси с връзки със Сергей Чемезов, могъщият шеф на Rostec, руския държавен оръжеен гигант. Той е близък приятел на Путин и е служил с руския президент в КГБ. Един от тези двама инвеститори-основатели беше санкциониран миналата година от правителството на САЩ за това, че е „финансист на руския президент Владимир Путин и ръководителя на държавната корпорация Rostec Сергей Чемезов“. През 2022 г. Gemcorp обяви, че е прекъснала връзките си с Русия, предходната година и е затворила офиса си в Москва. Но произходът на неговия успех показва как парите от бизнесмени, за които сега се твърди, че са свързани с Кремъл, са били използвани за установяване във финансовия сектор на Великобритания.

Ранният живот на Бостанджиев, който е роден в комунистическа България през 1975 г., е история за това как постсъветският свят се отваря за западните пазари след Студената война. Образован в САЩ, рускоговорящ и силно амбициозен, Бостанджиев се издига в инвестиционното банкиране в Merrill Lynch и след това в Goldman Sachs, където става партньор в началото на 30-те си години.

Големият му пробив е  влизането във VTB Capital, където ръководи международното подразделение на VTB, руския държавен кредитор. Руската банка от години е инструмент за Кремъл за увеличаване на влиянието си на развиващите се пазари чрез организиране на финансиране с дипломатически условия, според хора, запознати с дейността на банката към този момент.

Източник: Трибюн бг


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории