На първи юли в 9 часа президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидат, посочен от ГЕРБ за министър-председател.

Лидерът на партията Бойко Борисов вече съобщи, че той ще отиде заедно с номинирания за премиер. Според твърдения на депутати, най-вероятно Росен Желязков ще е кандидатът за министър-председател. С това те обясниха и факта, че Желязков не бе номиниран за председател на Народното събрание.

 

ГЕРБ имат седем дни за излъчване на бъдещи министри в предстоящия кабинет, за който Борисов каза, че ще е на малцинството. В списъка с имена за правителство не се очакват никакви изненади, в него ще са кадри на ГЕРБ, голяма част от които вече са заемали министерски постове, твърдят източници на „Труд“.

Крайният срок за връщане на мандата на президента Румен Радев е 8 юли, а политически наблюдатели смятат, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не би рискувал да го върне неизпълнен, най-вече заради собствения си електорат.

След като ГЕРБ върнат мандата като изпълнен президентът предлага на НС да гласува предложението за министър-председател, а парламентът решава кога да насрочи гласуването.

Вторият мандат отива по право при кандидат посочен от ДПС, но между първия и втория мандат няма срок за връчване. След като кандидатът на ДПС получи мандата има седем дни да представи на президента проектокабинет.

Според политолози ДПС едва ли ще нагърби със съставяне на правителство, още повече, че ГЕРБ вече заявиха, че е възможен кабинет само с първия мандат, а ППДБ казаха, че няма да подкрепят правителство нито с мандата на ГЕРБ, нито с този на ДПС.

След като ДПС върнат втория мандат в седемдневен срок президентът определя групата, на която да връчи третия мандат. Там сроковете са по стриктни и затова, ако се върви към нови предсрочни избори, както твърдят голяма част от социолозите, държавният глава ще трябва да се позабави с втория мандат.

Целта на забавянето ще е да се стигне до насрочване на нови избори за 6 или 13 октомври, което означава развъртането на мандатите да приключи съответно до Преображение, или до 13 август.

За третия мандат готовност да го получат изразиха от “Възраждане”, от БСП и от “Величие”. Първите обещаха да правят правителство анти ГЕРБ и ДПС. Изчислиха, че има 125 депутати, които да гласуват експертно правителство, без участието на първите две политически сили. От БСП се обявиха за правителство на националното спасение, а “Величие” пожелаха програмен кабинет.