МВнР с извънредно предупреждение към всички българи: Не си го и помисляйте!

димитър-главчев

Министерството на външните работи предупреждава българските граждани да не пътуват в част от Италия заради лошо време.

В съобщение на ситуационния център на министерството се изтъква, че проливните дъждове, обхванали област Емилия-Романя, са причинили преливане на потоци, канали и рязко повишаване на нивата на реките в областта, вследствие на което е била обявена червена тревога между Модена и Пиаченца. Десетки пътища са били прекъснати от свлачища, срутени са малки мостове, наводнени са приземни етажи на къщи. Местните власти са евакуирали жители от Лангиряно, Мулацано (Парма) и Кампогалиано (Модена).

Вълната на лошо време е засегнала и област Венето, по-специално провинции Ровиго, Тревизо и Кастелфранко Венето, където се съобщава за наводнения, паднали дървета и нанесени материални щети. Тревогата за вулкана на о. Стромболи (част от Еолийските острови) е била повишена от жълт до оранжев код.

Това е и причината МВнР да съветва българските граждани да се въздържат от пътувания в засегнатите от лошото време области, както и стриктно да следват инструкциите и препоръките на местните власти.

При нужда от съдействие, българските граждани в Италия могат да се обръщат към посолството на България в Рим на телефони: +39 06 322 4640, +39 06 322 4643, както и на мобилен телефонен номер в извънработно време: +39 349 492 7764. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: [email protected].