Шофьорите ликуват! Няма такива цени в цяла Европа

бензиноколонка горива

Изненадващи данни! Най-евтино в ЕС шофьорите зареждат в България, а най-скъпо – в Дания, показват данните на сайтовете, които сравняват цените на горивата, в рамките на ЕС.

Бензинът и дизелът у нас струват около 1,33 евро за литър бензин и 1,31 за литър дизел. Най-скъп е бензинът в Дания (2,02 евро за литър) и Нидерландия (1,99 евро за литър), следвани от Гърция – 1,88 евро за литър. Дизелът пък е най-скъп в Белгия (1,74 евро) и Дания (1,73). В Румъния цената на литър дизел и бензин се продават на една и съща цена – 1,41 евро за литър.

На Балканите най-евтино е в Турция, където литър бензин струва 1.15 евро, а дизелът е цент по-скъп. В Сърбия литър бензин струва около 1.6 евро, а литър дизел – около 1.7 евро. В Северна Македония бензинът е с 1 цент по-евтин, отколкото в България, а дизелът – с 10.

Германците могат да спестят 15 евро, ако изберат да заредят 50 литра в най-подходяща съседна страна, показва проучване на германската обществена медия АРД, цитирана от „Дойче веле“.

В Германия средните цени за литър от най-разпространения бензин през юни е около 1,77 евро, а средната цена при колонките с дизел е 1,66 евро. Най-евтин сред съседите на Германия е бензинът в Полша, където той струва 1,48 евро за литър, а в Чехия – за 1,53. При дизелът разликата също е голяма – той е с 18 цента по-евтин в Полша и 21 цента в Чехия.

Значително по-ниска е цената на бензина и дизела и в Унгария, и в Словакия – съответно с около 32 и 24 цента при бензина и 12 и 17 цента при дизела. В Австрия бензинът също е по-евтин, отколкото в Германия – с цели 22 цента.

В Словения и Хърватия бензинът струва 34 и съответно 29 цента по-малко, отколкото в Германия. При дизелът разликата е 17 и 12 цента. Горивата са значително по-скъпи в Швейцария, Италия, Франция и Нидерландия. Сред западните държави изключение прави Люксембург, където цената на бензина е с около 26 цента по-ниска от тази в Германия, а на дизела –  с 16 цента.

На север става по-скъпо: в Дания литър бензин се продава с 20 цента повече, отколкото в Германия, а литър дизел – с около 8 цента. Но Швеция прави изключение. Там дизелът също е по-евтин, отколкото в Германия. В момента бензинът там е с около 22 цента по-евтин, а дизелът – със седем цента.

 


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории