Ето я цялата истина за инцидента в АЕЦ „Козлодуй“, който изплаши българите

аец козлодуй

Изтичане на радиоактивна вода от VI блок на АЕЦ „Козлодуй“ и имало, но то е незначително, съобщи за „Труд news“ експертът по ядрена енергетика Георги Касчиев.

Водата е изтекла в рамките на херметичния обем на блока и не го е напуснала. Поради тази причина няма никаква опасност за населението или за околната среда. Инцидентът се е случил по време на ремонт, допълва Касчиев.

„Тази вода, освен че е радиоактивна, е и с високо съдържание на борна киселина и предизвиква силна корозия върху металните компоненти. Ремонтният персонал трябва да почисти всички места, които този силно агресивен химически разтвор е успял да намокри. Има доста голяма вероятност да не могат да бъдат почистени всички поражения“, каза Касчиев.

По думите му водата е засегнала външната страна на корпуса на проверявания трети парогенератор, тръбопроводи и кабели.

„За мен е невъзможно да изчистят всичко. При следващото отваряне на херметичния обем, вероятно при презареждането през есента, ще има навсякъде следи от корозия“, каза Георги Касчиев.

В бъдеще може да има случаи на внезапни изключвания на датчици, прекъсвания на кабели, твърди той.

„Изтичането е станало във вторник. Става въпрос за 30 куб. метра. Това, което предизвиква у мен шокиращо изумление, е как е възможно толкова време дежурният персонал да не засече този теч. Това е шокираща безотговорност“, каза Георги Касчиев.

 


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории