Плажовете и водата са чиста и подходящи за летуване! Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Чистотата на водата по морето

„Последните години все повече се увеличава броят на плажовете, които отговарят на изискванията за отлични качества на морската вода“, посочи той в сутрешния блок на bTV.

 

„България, заедно с Хърватия, Гърция и Кипър, е в челните места по чистота на плажовете. Все повече наши плажове имат син флаг за отлични условия.

Коклюш

„Към момента няма нещо особено притеснително, ако изключим продължаващото разпространение на коклюш“., поясни доц. Ангел Кунчев.

Въпреки това четвърта седмица се наблюдава спад в разпространението. Случаите са около 120 седмично.

„Трябва да спазваме всичко, което сме говорили през годините – да внимаваме какво ядем, откъде закупуваме храната, тя да е била в хладилни условия.

Да ползваме дезинфектанти дори и като сме на плажа и в гората“, обясни главният държавен здравен инспектор.

Тигровите комари

Тигровите комари са опасни, разбира се. Могат да носят някои заболявания.

Не по-малко опасни са и други комари. Видът Aedes aegypti, отговорен за разпространението на вируса на жълтата треска, денга, чикунгуня и зика, се движи на север. Н

е се среща още при нас. Няма логика да се фокусираме върху един вид“, подчерта той.

Според него мерките и обработката, предприети от общините и извън населените места, дават ефект.

„След обилните валежи се образуваха заливи със задържана вода. С високите температури това са идеални условия за развитие на комарите. Борбата с тях ще продължи до есента“, допълни доц. Кучнев.

Тигрови комари са засичани в България, но са рядко срещани.

„Тази година до момента има 5 внесени случаи на денга от хора, които са пребивавали в по-южни страни. Те са били във висококласни хотели с много звезди.

Това означава, че рискът е налице и съществува. Местните случаи в Европейския съюз (ЕС) най-вече са в Португалия, Гърция и Кипър. Като гледам темпа – през 2024 година ще се удвоят местните случаи. Внесените са над 5 хиляди“, каза доц. Кунчев.