Скръбна вест: Издъхна бившият апелативен прокурор на София, случаят ,,Нотариуса“ рязко влоши здравето му

свещ

Бившият апелативен прокурор на София Радослав Димов е починал след няколкомесечна борба с онкологично заболяване. Тъжната новина съобщи в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ бившият главен прокурор Иван Гешев.

„Почина Радо Димов – апелативен прокурор на гр. София. Отличен юрист, изключителен приятел и най-важното добър човек. Не заслужаваше това, което му причиниха, но Господ гледа. Почивай в мир приятелю!“, написа Гешев.

50-годишният Радослав Димов е роден в Горна Оряховица през 1973 година в семейството на известни юристи. През 1999 година завършва право в СУ „Свети Климент Охридски“. Той ръководеше районната прокуратура в София до 2019 г., когато беше назначен за ръководител на Апелативната прокуратура в столицата.

Името му беше замесено в скандала с групата за влияние в съдебната система на Мартин Божанов-Нотариуса. В тази връзка Радослав Димов поиска да бъде изслушан от Прокурорската колегия. Пред кадровиците апелативният прокурор на София заяви, че иска да изчисти името си и предвид факта, че страда от болест, която не му дава много живот. Отрече да познава Мартин Божанов и да е наблюдавал преписки и дела, свързани с него, пише dir.bg.

На 20 май Димов подаде оставка от поста си, като обяви, че ще напусне и съдебната система заради здравословното си състояние. Както писахме по-рано, диагнозата рак панкреаса е била поставена на Радослав Димов в средата на януари след изследвания във Военна болница, а здравословното състояние на магистрата рязко се е влошило месец по-късно, след като неговото име беше обвързано без каквито и да е било доказателства като част от групата за влияние в съдебната система на разстреляния Мартин Божанов – Нотариуса.

Два дни по-късно, на 22 май, прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прие оставката му. По предложение на Огнян Дамянов, Стефан Петров и Евгени Иванов колегията отличи Радослав Димов с „личен почетен знак – златен“ и 1500 лева за „проявен висок професионализъм, безупречно изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества“.