Климатологът Матев бие тревога за нещо страшно до часове: Мощни гръмотевични бури и градушки удрят два района в България

Буря време прогноза дъжд

Температурните рекорди за вече факт. В понеделник имаме поставени такива в София и Русе. Такива се очакват и във вторник.

Това заяви в ефира на Нова телевизия климатологът Симеон Матев.

Той успокои, че вчера и днес е пикът на тази топла вълна и след това ни чака захлаждане.

„Морската вода е 23-24, а на места 25 градуса, а по гръцкото крайбрежие до 26 градуса. Това е по-топло от обичайното, тези стойности обикновено се достигат в края на месец юни“, заяви Матев.

„Юни все пак е по-консервативен месец от гледна точка на затопляне, поне в нашата страна. За последните години той се е затоплил с 0,7%. Последните 10-15 години юни месец започва да има юлски характер. През следващите дни обаче идва захлаждане и това дава надежда, че няма да подобрим горещите рекорди от предходни години“, обясни още климатологът.

Следващите дни няма да са спокойниЩе има масови превалявания с гръмотевични бури. На места тези валежи ще бъдат интензивни, ще има и градушкиВ сряда най-голяма вероятност за по-силни извалявания, валежи от по-големи количества и опасност от градушки, има в Източна и Североизточна България„, уточни Матев.

„В четвъртък ще е по-спокойно. Ще има превалявания, но не с голяма интензивност“, обеща той.

В петък ще има условия за силни гръмотевични бури, интензивни извалявания – това значи, че за половин до един час е възможно да падне валежна сума от порядъка на половин до един месечна сума„, завърши Матев.