Контрера бие тревога: Кабинет за наркомании притеснява столичани в центъра на София

Карлос Контрера
Живущи в район „Сердика“ алармираха за сериозни проблеми със сигурността в района заради дейността на център за наркомании – частна фондация, създала т.нар. „Розовата къща“ с адрес бул. Сливница 109.
Това е една от конфликтните точки в квартала. Тя е притегателно място на хора с неморално поведение, хора живеещи под въздействието на забранени вещества/злоупотрябяващи с лекарства/, хора с криминално поведение. На метри от нея се намира сградата на 45 ДГ и малко по далеч сградата на 43 СУ. По времето на миналия мандат са подавани безброй сигнали от директора на 45 ДГ, а също е имало „инциденти“ в близост до къщата. Подавани са и дори и сега се подават сигнали на 112 от жители в квартала срещу посетителите на къщата. В районната администрация има внесени за последния месец една подписка от жителите на ул. Габър и два сигнала от притежатели на помещения с различен бизнес в квартала. В Столична община също е внесена подписка от близо 400 граждани за спирането на дейността на фондацията в къщата. Хората се оплакват, че на моменти ситуацията е нетърпима, тъй като „ползвателите“ на услугата се друсат буквално на улицата, бият се помежду си, уринират по улиците, нападат деца, продават се наркотици и т.н.
На заседание на комисията по здравеопазване подписката срещу дейността на фондацията беше разгледана, а настоящият кмет на район „Сердика“ – Даскалов, като „решение“ предложи да премести дейността на фондацията на друг терен максимум за 1.5 година. Теренът е общински, като се предлага там да се разположат четири фургона.
На 22 май кметът на Сердика е внесъл доклад в тази посока. Безумно е да решаваш един проблем, като го местиш от едната страна на улицата на другата страна. Това не е решение, а замитане и замазване на проблема. Центрове като „Розовата къща“ нямат място в жилищните квартали. Затова убедено ще се противопоставя на доклада и призовавам всички общински съветници да изтрезнеят рязко от розово-лилавия делириум и да не спекулират колко хуманна била дейността на центъра. Хуманна, хуманна, ама създава хаос, анархия и генерира престъпност, от която страдат редовите жители на „Банишора“ и околните квартали.
Призовавам категорично да се отхвърли идеята за Розова къща 2 и този извор на проблеми да бъде затворен час по-скоро!