4 години след като закла децата си: Кристина Дунчева чу доживотен затвор с наведена глава, а близките й…

IMG_5703

Има престъпления, които трудно се забравят. Те са като белези, които почти никога не зарастват. Сандански помни онази наглед обикновена есенна вечер на 19 ноември 2020 г. До момента, в който не само градът, но и страната настръхна от новината, че 34-годишната Кристина Дунчева е умъртвила по особено жесток начин двете си деца. Тя отнела живота на 3-годишната си дъщеря и на 5-годишния си син в дома си в курортния град. Убийството е извършено по особено мъчителен начин за убитите деца. На тях са им нанесени по над 30 прободно-порезни наранявания, сочат направените след двойното убийство съдебномедицински експертизи.

Процесът

За това ужасно престъпление Окръжен съд – Благоевград, постанови на 3 юни т.г. най-тежката присъда на подсъдимата – доживотен затвор без замяна при първоначален специален режим. Присъдата бе обявена от петчленен състав с председател Атанас Маскръчки. Младата жена бе осъдена да изплати обезщетение от 700 000 лева плюс лихвите на бащата на децата Георги Трайков – обезщетения за причинени в резултат на престъплението неимуществени вреди, изразяващи се в причинени болки и страдания от смъртта на децата му. Подсъдимата бе осъдена да заплати направените в хода на досъдебното производство разноски за вещи лица от 15 418,67 лв. Тя трябва да заплати и 28 000 лв. държавна такса върху уважения размер на гражданския иск.

Сълзи

При четенето на присъдата тя остана с наведена глава, а нейните близки се разплакаха. Делото се гледа при закрити врата. Процесът започна в Окръжен съд – Благоевград, през февруари 2022 г., като на първото разпоредително заседание 32-годишната жена припадна и се наложи намесата на спешни медици. Тогава бащата Георги Трайков предяви граждански иск за кръвнина от по 350 000 лв. за всяко дете.

А до трагедията, която ще отеква още много време в Сандански, се стигна след проблеми в отношенията между родителите, множество жалби от нейна страна за домашно насилие и липса на адекватна реакция на институциите. Двамата живеели на семейни начала в жилище в Сандански. От връзката им през 2015 г. се ражда синът Васил, а две години по-късно – през 2017 г., дъщерята Ивон.

Жестокост

На фаталния 19 ноември 2020 г. Кристина и Георги отново се скарали помежду си. Жената останала сама в дома с двете си деца. Майката извадила от шкаф в кухнята три домакински ножа и ги насочила към децата. Първо нанесла удар в шията на 5-годишния си син, а след това на 3-годишната си дъщеря, след което продължила да ги наранява и накрая седнала до убитите си деца. Пристигналият на местопроизшествието екип на центъра за спешна медицинска помощ само констатирал смъртта на децата.

От заключението на вещите лица по изготвената комплексна съдебнопсихиатрична и психологична експертиза се установява, че по време на престъпното деяние Кристина Дунчева не е била в състояние на физиологичен афект. При нея не се установява психично заболяване или друго заболяване освен личностно разстройство – емоционално нестабилна личност. То не е психична болест и не може да бъде приравнено към продължително разстройство на съзнанието по смисъла на Наказателния кодекс. Дунчева има изградена и съхранена психична годност, като може да участва пълноценно във фазите на наказателния процес и да носи наказателна отговорност, прецениха лекарите. Тя бе настанена в затворническата психиатрична болница в Ловеч, където бяха извършени експертизите. В рамките на самия процес бяха извършени допълнителни комплексни съдебнопсихиатрични и психологични експертизи, които потвърдиха първоначалните, че младата жена не е невменяема.

Обжалване

Присъдата подлежи на обжалване пред апелативен съд в 15-дневен срок. „Категорично ще обжалваме постановената присъда. Първата съдебнопсихиатрична експертиза, направена веднага след деянието, установи, че Кристина е била в състояние на невменяемост. Има и много смекчаващи вината обстоятелства. Нейната личност не е изключително опасна, не е осъждана до момента, затова няма основания за доживотен затвор без право на замяна. 7 утвърдени имена направиха по алтернативно искане съдебнопсихиатрична експертиза и тяхното заключение бе, че Кристина е действала в състояние на кумулиран афект, че има психическо разстройство. Нейното заболяване не е същинско психическо заболяване“, заяви за „Телеграф“ адвокат Райна Хаджиева, която е един от защитниците на Кристина Дунчева.

Според адвоката Кристина трудно се справя в тежки житейски ситуации. Но за това тя няма вина, тъй като така се е родила. А към това трябва да се прибави и домашното насилие, на което е била подложена Кристина от мъжа, с когото живеела на семейни начала.

„Няколко месеца преди престъплението тя е изпитвала силна тревога. Била е притисната от Георги Трайков да подпише споразумение, че родителските права се дават на нея, но тя и децата ще живеят в дома на мъжа, където е била бита и малтретирана“, каза още адвокат Хаджиева. Доказано е с решения и на съда в Сандански, и на Окръжен съд – Благоевград, че е жертва на домашно насилие.

Кристина е била в много тежко състояние на взривоопасен кумулиран афект, на дисоциативно разстройство. Според част от експертизите е била на ръба, на границата да не разбира какво прави и да не може да контролира постъпките си. Според защитата й съдът не е взел под внимание психическото й състояние в момента на престъплението.

Сега майката, отнела живота на двете си деца, е в затвора в Сливен. Там ще чака новия съдебен процес.