Дадоха в последния ден ДПС на ЦИК, обвиняват в много тежки неща партията на Доган

карлос-контрера

„Докато бяхме част от управлението на България, ние от ВМРО ограничихме броя на секционните избирателни комисии в Турция и нашите членове в ЦИК направиха задължително попълването на декларации от гласуващите собственоръчно в изборните секции. С тези действия преустановихме порочната практика турската държава и турските служби да изземат организацията на изборите от българската държава и с това възможността да водят под строй хора, които дори не могат да четат и пишат на български език“.

АКО НЯМА ДА ГЛАСУВАТЕ ЗА ШАРЛАТАНИ И ИЗМАМНИЦИ – ЗАПОВЯДАЙТЕ ТУК!

Това се казва в позиция на ВМРО, изразена в сигнал до ЦИК в последния ден на предизборната кампания за изборите 2 в 1 в неделя.

Зам.-председателят на ВМРО и председател на Националния предизборен щаб Карлос Контрера внесе в ЦИК сигнал с предварително засечени и традиционно очаквани нарушения в изборния ден в Турция.

„В Р Турция са разкрити 166 секции за гласуване при подадени над 23 000 броя заявления за разкриване на секции. Това е най-голямата бройка разкрити секции за гласуване извън страната. В част от секциите ще се провежда гласуване и с машини, и с бюлетини, а в друга – само с бюлетини. Приложената от ЦИК справка за изборите на 02.04.2023 г. в част от същите секции показва, че броят гласували е между 700-988 души. Още тогава беше ясно поставен въпросът дали това е технически възможно, ако се спазват правилата съгласно Изборния кодекс.“, се казва в сигнала до ЦИК.

Контрера припомня, че именно по настояване на ВМРО беше наложен лимит на секциите, които могат да се образуват извън ЕС, който беше отменен от 45-ото Народно събрание.

Откриването на стотици секции зад граница стана факт след промени в Изборния кодекс, приети на среднощно заседания и публикувани след минути в извънреден брой на Държавен вестник. Благодарение на него избирателните секции в Турция се увеличиха с 250%.

Това дава възможност за реалното избиране на десетки депутати, излъчени от вота на една единствена чужда държава. Нека да не пропускаме факта, че над 85% от вота там е за една етническа партия, каквато е ДПС.“, дава пример зам.-председателят на ВМРО.

В подадения сигнал се отбелязва и друго съществено нарушение на изборните правила, а именно гласуването с придружител, който услужливо посочва името и номера на политическата партия, за която хората са доведени да гласуват под строй.

Друг съществен проблем при гласуването в секциите в Р Турция е, че масово се допуска гласуване с придружител, който да помага на гласуващия, което се случва основно по една причина – масово гласуващите не владеят български език, т.е. не могат да прочетат имената на политическите партии и коалиции, както и имената на кандидатите. В същото време ИК изрично забранява гласуването с придружител в случай на неграмотност.“допълва още мотивите към сигнала председателят на Националния предизборен щаб на ВМРО Карлос Контрера.

Ние от ВМРО настояваме ЦИК да окаже нужния контрол и да издаде необходимите указания, които категорично и недвусмислено да налагат правила, а именно всеки гласуващ лично да попълва пред секционната избирателна комисия декларация, че няма да гласува на друго място, както и да се прекрати всяка възможност за агитация в и около секциите в Турция.

За нас от ВМРО е напълно ясно, че изборите там се организират от турската държава и от службите, което е недопустимо. Това изкривява вота – чужда държава се намесва във вътрешната политика на България.

Ето защо ние от ВМРО закриваме предизборната си кампания именно тук, пред ЦИК, за да защитим суверенитета на България и да настояваме за честен вот. Настояваме изборният орган да упражни правомощията си в секциите в Турция и да не допуска безконтролната намесата на тази държава и нейните служби във вътрешните дела на България.“, категоричен е още Карлос Контрера.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории