Според Терзиев: Неизползваните остатъци от ролки за машините са доказателства по делото срещу избора му

payimage-613462

„Столична община има пълна готовност да изпълни указанията от писмо на ЦИК за унищожаване на неизползваните остатъци от ролки хартия за машинно гласуване. Те са част от изборните книжа от местните избори през ноември (5.11.2023г.) и се намират в защитените запечатани помещения. Очакваме съдействието на МВР и санкцията на АССГ, тъй като делото срещу решението на ОИК за избор на кмет на София все още не е приключило, а изборните книжа са част от доказателствата по него“, това обяви кметът на София Васил Терзиев, който нарече твърденията за опит за вмешателство и опорочаване в изборния процес от страна на СО „манипулативни твърдения на участници в предизборната кампания за национални избори“.

АКО НЯМА ДА ГЛАСУВАТЕ ЗА ШАРЛАТАНИ И ИЗМАМНИЦИ – ЗАПОВЯДАЙТЕ ТУК!

Според Общината те не отговарят на действителността и създават алтернативна нейна версия.

„За да гарантира сигурното провеждане на изборите и същевременно да спази всички законови разпоредби, СО се обърна към Административен съд – град София за становище по писмото от ЦИК с указания за влизане в помещения където се съхраняват посочените изборни книжа.  Изпратено е и писмо до МВР с молба за осигуряване на денонощна  охрана на запечатаните помещения, където се съхраняват изборните книжа и бюлетини от последните местни избори в София във връзка с указанията за влизане в помещенията и отстраняване на неизползваните книжа и ролки хартия за машини. Това е необходимо за да се избегнат опорочаване на доказателства по висящ процес относно избора на кмет на СО. Охраната следва да остане до обявяване от ЦИК на получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите“, допълва Терзиев.

„За избягване на съмнение, съгласно решение на ЦИК от март 2023, определящо реда за достъп до запечатани помещения в неупоменатите в него случаи, също е необходимо нарочно решение на ЦИК, каквото в момента липсва. Без разпореждане на АССГ относно достъпа, подобно неразрешено по установения ред влизане може да се отрази негативно на нормалното протичане на висящия пред същия съд съдебен процес поради откриването на възможност за твърдения за компрометиране на доказателства по него, респективно за постановяването на законосъобразно решение“, опасява се кметът.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории