Катастрофата, която отне живота на Спасов, стана на 11 ноември м.г. край Шереметя. Обвинение за това има 25-годишният Начо Пантелеев. Експертизата сочи, че той е шофирал с превишена скорост – 165 км/ч. В кръвта му не са установени следи от алкохол или наркотици. Според прокуратурата става дума за деяние, което е особено тежък случай. Ако това обвинение издържи в съда, Пантелеев може да получи от 5 до 12 години затвор.

Пантелеев чака процеса на свобода срещу най-леката мярка за неотклонение – „подписка“. Точно това предизвика прехвърлянето на делото от Окръжната прокуратура във Велико Търново в тази в Ловеч по нареждане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. А прокурорът Йордан Кожухаров, който пусна срещу „подписка“ шофьора, бе извикан при Сарафов, за да даде обяснения. Той е определил мярката за неотклонение на обвиняемия, без да са отчетени степента на обществена опасност на престъплението и други данни за личността му, обяви тогава прокуратурата. „В случая се касае за досъдебно производство от обществен интерес, при ръководството и надзора на което се оказва засилен обществен натиск, довел до съмнение за предубеденост и заинтересованост при упражняване на функциите по разследването“, се посочваше в постановлението на Сарафов за прехвърлянето на преписката.

През ноември окръжният прокурор на Ловеч съобщи, че ще бъдат проверени и доходите на Пантелеев. „Трябва да изясним ако той не работи и няма доходи, откъде се е сдобил с тази кола. Доколкото знам е шофирал и други луксозни автомобили“, поясни той. 25-годишният мъж направи катастрофата със скъп мерцедес. Появиха се публикации, че преди време се е блъснал в стълб близо до полицията в Лясковец с луксозно ауди. Прокурор Вълков сега отказа коментар какво се случва с тази проверка. Уточни само, че делото, което предстои да бъде внесено в съда, е само за катастрофата. Двата сюжета няма и как да бъдат смесени в един обвинителен акт.

На 12 февруари Районният съд в Горна Оряховица призна Пантелеев за виновен, че на 7 декември 2022 г. в Лясковец е държал 9,5 г марихуана на стойност 57 лв. Съдия Христо Попов прие случая за маловажен, освободи Пантелеев от наказателна отговорност и го наказа само административно с 1000 лв. глоба. Пантелеев трябва да плати и 119 лв. на МВР – разноски по досъдебното производство.

От мотивите към присъдата се разбира, че двуетажната къща на Пантелеев е била претърсена по сигнал, че там се държи голямо количество наркотици. Той сам обяснил на полицаите, че има марихуана за лична употреба и им я предал. При претърсването други наркотици не са открити. Намерено е оръжие, както и 8 патрона. Балистичната експертиза установила, че револверът е газово-сигнален и негоден. Боеприпасите са годни за употреба, за гладкоцевно оръжие, калибър 12, но те не били собственост на Пантелеев.

„Като смекчаващи обстоятелства съдът отчете добрите характеристични данни на подсъдимия, както и оказаното от него съдействие на разследващите органи“, се казва още в мотивите. Няма данни прокуратурата да е протестирала, нито Пантелеев да е обжалвал.