Държавни служители се къпят в пари, взимат колкото депутатите

Bulgarian banknotes. Bulgarianlev bills. 50 BGN levove. Business, finance background, пари

За първи път от 2017 г. насам броят на служителите в държавната администрация е намалял. Това сочи Доклада за състоянието на администрацията за 2023 г., според който броят на заетите в администрацията е намалял с около 300 души за година.

Изключение прави 2020 г., по време на мащабния национален локдаун заради коронавируса, когато много държавни служители бяха съкратени, а институциите преминаха на онлайн вариант на работа.

Общо 131 496 души са заети в администрацията. Те се трудят в различни нива, като съответно и заплащането им е различно, сочи още докладът.

Процедура по преназначаване в държавната администрация

Най-високо платени са директорите на дирекции в ключови институции като НАП, НОИ, НЗОК и други. Там минималните заплати на чиновниците започват от 2108 лв. и стигат до зашеметяващите 6000 лв.

Заплатите на експертите от различните нива започват от 933 лв. и стигат до 3985 лв., като най-високите чиновнически заплати за експерт получават старши експерти в Министерски съвет, регулаторни комисии и други агенции.

Заплатите на стажантите варират от 1000 лв. до 1885 лв., а сътрудниците получават между 933 лв. и 2203 лв., като най-високо платени са старшите специалисти, счетоводителите и някои технически позиции.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории