Проведоха спасителна операция в столичния „Студентски“

resize_collage_(4)

Специална озеленителна операция извършиха еколозите от район Студентски в опит да спасят едно пострадало иглолистно дърво в градинката зад бл. 13 в столичния кв. „Дървеница“.

Дървото иначе е здраво, но след вече станалия пословичен „тежък мокър сняг“ миналата година, е пострадало, като се е наклонило до почти успоредно на земята положение.

„Екип от 5-има души извършиха прецизно изправяне на дървото със специални колани. В момента дънерът е превързан със статичен колан, който е фиксиран за съседно дърво. Надяваме се увредената структура на растението да се възстанови и да укрепне във времето“, разказа кметът на района Петко Горанов, предаде Столица бг.

По думите му приложената технология е част от усилията за запазване на растителността, която макар и пострадала от колебанията на времето може да бъде спасена. За разлика от много столични квартали, където изкривените дървета просто се отрязват, вместо да се положат малко усилия за тяхното спасяване, в „Студентски“ наистина държат на зелената си система.