Изтече второ, по-истинско проучване, ужасът за Киро и Асен 90 часа преди изборите става тотален: Вече са зад „Възраждане“

payimage-530960-scaled-e1651065326592-1536x1072

ГЕРБ – 25,5%, Възраждане -15,3%, ПП-ДБ -15,1%, ДПС – 14,2%, БСП – 8,4%.

„Има Такъв Народ“ също заема позиция над бариерата с 5,1%.

Голямо количество гласове ще се насочат към партиите, които не са присъствали в последното Народно събрание – над 400 000 гласа. Най-близо до желания праг са „Солидарна България“ с 3,4% и „Синя България“ с 3,2%.

Това сочи изследване на „Сова Харис“ за електоралните нагласи.

Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от Агенция СОВА ХАРИС в периода 29 май – 3 юни 2024 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,1%.
Изследването е по поръчка на «ПИК БРОУДКАСТИНГ» АД.

ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ.

Съчетанието на националните с Европейските избори повишава интереса на хората, имащи право на глас. Свидетели сме и на сериозни усилия от партийните централи за преразпределение на влиянието в политическото пространство. Според данните от настоящето проучване, решилите да гласуват за български парламент са 43% от избирателите, което е увеличение с 2% за последния месец. Ако посочената тенденция се запази, можем да предоложим, че на 9ти юни избирателната активност ще бъде близка до тази от последните парламентарни избори (около 2,7 млн. души).

РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ГЛАСОВЕТЕ ПО ПАРТИИ ЗА БЪЛГАРСКИ ПАРЛАМЕНТ СРЕД ГЛАСУВАЩИТЕ ЗА КОНКРЕТНА ПАРТИЯ/КОАЛИЦИЯ.

ГЕРБ-СДС продължават да водят убедително с подкрепа от 25,5% от гласуващите за конкретна партия. Поставеното от Бойко Борисов условие за преднина от 10% пред втората политическа сила изглежда изпълнимо. Така лидерът на ГЕРБ би следвало – според неговото обещание – да се кандидатира за премиерския пост.

Интригата около второто място обаче се заплита – данните показват, че «Възраждане» с подкрепа от 15,3% посягат към тази позиция. За ПП-ДБ полученият резултат е 15,1%. Разликата между двете формации е в рамките на стохастичната грешка, но тенденцията е показателна.

Твърде близко след тях е ДПС с 14,2%, което също е на преодолима дистанция за заемане на второто място.

БСП стои стабилно на пето място с 8,4%, което й определя позицията на парламентарна сила без претенции за участие в следващото мнозинство. „Има Такъв Народ“ също заема позиция над бариерата с 5,1%. Голямо количество гласове ще се насочат към партиите, които не са присъствали в последното Народно събрание – над 400 000 гласа.

Засега никоя от тях не консолидира върху себе си интереса така, че да премине 4-процентната бариера.

Най-близо до желания праг са „Солидарна България“ с 3,4% и „Синя България“ с 3,2%. Значим резултат получават още „Левицата“ – 2,5%, ВМРО – 1,7%, „Български Възход“ – 1,2% и Коалиция „Център“ – 1,1%. Това е подкрепа, която би могла да има съществена роля при съставяне на коалиционни споразумения в бъдеще както вляво, така и вдясно от политическия център. За други политически проекти заявяват, че ще гласуват 3,3%.

РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ГЛАСОВЕТЕ ПО ПАРТИИ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ СРЕД ГЛАСУВАЩИТЕ ЗА КОНКРЕТНА ПАРТИЯ/КОАЛИЦИЯ.
Гласуването за Европейски парламент в голяма степен възпроизвежда структурата на вота за национално Народно събрание. Очертава се по-ниска избирателна активност – 39,4%. От друга страна, тъй като избирателният праг е по-висок, гласовете се насочват в по-голяма степен към партиите с водещи позиции. ГЕРБ-СДС и тук са начело с 26,4% декларирана подкрепа. За второто място позициите са практически изравнени – 15,4% за ПП-ДБ срещу 15,3% за „Възраждане“. ДПС са близо до тях с 14,4%. Сигурен участник в Европейския парламент е и БСП с 8,9%. Интрига съществува около „Има Такъв Народ“, които с 5,6% се доближават до самата граница за излъчване на представител в Европарламента.

АКЦЕНТИ В ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ.

Образът на силната партия, която ще победи на едни предстоящи избори, обикновено носи допълнителен бонус. Съществува конформистки вот от няколко процента, който отива към победителя. На изборите на 9ти юни тази роля стабилно са взели ГЕРБ-СДС с 45,5%. ПП-ДБ и „Възраждане“ поддържат донякъде интригата, но съответно с дялове 9,5% и 6,3% изоставането им от образа на бъдещ победител е значително.
Няма как войната в Украйна да не е в центъра на общественото внимание. Прекалено близо е до нас и прекалено силно сме обвързани с конфликта. Желан изход от войната 76,3% от българските гласоподаватели виждат в незабавното прекратяване на бойните действия и започването на преговори. Според 7,7% от избирателите по-добре би било да се изчака Украйна да получи надмощие във военно отношение и тогава да започнат преговори.

Важен въпрос за българските граждани е регулирането на отношенията ни с Русия в бъдеще. Преобладава становището, че България трябва да е лоялен съюзник на партньорите ни от Запад, но същевременно да поддържа отношенията с Русия като с близък съсед в региона – 35,9% от пълнолетните българи застъпват това мнение. Едната крайна позиция – че България трябва да се държи на възможно най-голяма дистанция от Русия, се поддържа от 21,7%. Другата крайност – България да се обяви против санкциите срещу Русия – се застъпва от 18,6% от пълнолетните българи.
В България имаме добра изборна администрация, която натрупа значителен опит в годините на демократично управление. За съжаление, политическите партии правят непрекъснати опити да променят правилата в своя изгода, което затруднява изборния процес. Виждаме, че значителна част от избирателите – 38,4% – не вярват, че служебното правителство ще осигури условия за провеждането на честни и демократични избори на 9ти юни. 29,8% от пълнолетните българи са на противоположното мнение. Не е за подценяване обаче делът на хората, които не могат да заемат конкретна позиция – 31,8%. Политическите пристрастия по този въпрос създават проблем, тъй като легитимността на изборите е от изключително значение за успокояване на обстановката в страната, сочи в анализа си на данните социологът Васил Тончев.

РЕЗУЛТАТИ:

1. ДОКОЛКО СТЕ СИГУРНИ, ЧЕ ЩЕ ГЛАСУВАТЕ НА
ПРЕДСТОЯЩИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ НА 09.06.24?

Процент
Напълно съм сигурен/сигурна – 43,0
В известна степен съм сигурен/сигурна – 19,8
Не съм особено сигурен/сигурна, може да променя решението си -7,8
Не съм решил/решила – 6,9
Няма да гласувам – 22,5

2. АКО ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ СА ДНЕС, ЗА КОЯ ПАРТИЯ ИЛИ КОАЛИЦИЯ БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ?
(Само сред гласуващите за конкретна партия/коалиция.)

Процент
Коалиция „ГЕРБ – СДС“ – 25,5
ВЪЗРАЖДАНЕ – 15,3
Коалиция „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА – ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ – 
15,1
ДПС – 14,2
Коалиция „БСП за БЪЛГАРИЯ“ – 8,4
Има Такъв Народ – 5,1
Коалиция „Солидарна България“ – 3,4
Коалиция „Синя България“ – 3,2
Коалиция „ЛЕВИЦАТА“ – 2,5
ВМРО – 1,7
Български Възход – 1,2
Коалиция „Център“ – 1,1
Друга партия – 3,3

3. ДОКОЛКО СТЕ СИГУРНИ, ЧЕ ЩЕ ГЛАСУВАТЕ НА
ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ ЗА
ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ НА 09.06.24?

Процент
Напълно съм сигурен/сигурна – 39,4
В известна степен съм сигурен/сигурна – 20,5
Не съм особено сигурен/сигурна, може да променя решението си – 
9,6
Не съм решил/решила – 6,5
Няма да гласувам – 24,0

4. АКО ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ СА ДНЕС, ЗА КОЯ ПАРТИЯ ИЛИ КОАЛИЦИЯ БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ?
(Само сред гласуващите за конкретна партия/коалиция.)

Процент
Коалиция „ГЕРБ – СДС“ – 26,4
Коалиция „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА – ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ЧНА БЪЛГАРИЯ – 15,4
ВЪЗРАЖДАНЕ – 15,3
ДПС – 14,4
Коалиция „БСП за БЪЛГАРИЯ“ – 8,9
Има Такъв Народ – 5,6
Друга партия – 14,0

5. СПОРЕД ВАС, КОЯ ПАРТИЯ/КОАЛИЦИЯ ЩЕ СПЕЧЕЛИ
НАЙ-МНОГО ГЛАСОВЕ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ
ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ?

Процент
Коалиция „ГЕРБ – СДС“ – 45,5
Коалиция „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА – ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ЧНА БЪЛГАРИЯ – 9,5
ВЪЗРАЖДАНЕ – 6,3
ДПС – 0,9
Друга – 0,4
Не мога да преценя – 37,4

6. КОЯ ОТ СЛЕДНИТЕ ДВЕ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ИЗХОД НА
ВОЙНАТА В УКРАЙНА Е ПО-БЛИЗКА ДО ВАШЕТО ЖЕЛАНИЕ:

Процент
Незабавно прекратяване на бойните действия и да започнат преговори за решаване на конфликта – 76,3
Да се изчака Украйна да получи надмощие във военно отношение и тогава да започнат преговори за изход от конфликта – 7,7
Не мога да преценя – 16,0

7. СПОРЕД ВАС, КАК ТРЯБВА ДА СЕ РЕГУЛИРАТ ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ В ПО-ДАЛЕЧНО БЪДЕЩЕ?

Процент
България да се държи на възможно най-голяма дистанция – 21,7
Спазвайки санкциите на ЕС, България да поддържа отношения като с близък съсед в региона – 35,9
България да се обяви против санкциите – 18,6
Не мога да преценя – 23,8

8. СПОРЕД ВАС, СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ ОСИГУРИ ЛИ УСЛОВИЯ ЗА ПРОВЕЖДАНЕТО НА ЧЕСТНИ И ДЕМОКРАТИЧНИ ИЗБОРИ НА 09.06.2024?

Процент
Да – 29,8
Не – 38,4
Не мога да преценя – 31,8