Не е за вярване какво продават в София! Прилича на играчка, но всъщност е…

Image_18036185_40_0

Вейпове, които имитират детски играчки, се появиха в квартален магазин в София. Проверка на БНТ показа, че електронните цигари с форма на шарени тигърчета се продават и онлайн, а видът им бързо привлича вниманието на най-малките. И всъщност това е най-опасното на този продукт.

Комисията на защита на потребителите веднага реагираха и направиха проверка. Сезирани са полицията, агенцията за закрила на детето, здравното министерство и агенцията за метрологичен и технически надзор.

Вейпа с вид на детска играчка може и да се зарежда, както и че върви с връзка, за да да можеш да си го носиш на врата. На опаковката пише, че изделието не е подходящо за лица под 18 години, за бременни и за домашни любимци.

На опаковката пише още, че съдържа 15 милиграма течност, 0 никотин и има 7000 дръпки. Описание на български език обаче липсва, както и какво точно е съдържанието на течността. От Комисията за защита на потребителите направиха проверка в над 60 търговски обекта. Не откриха притеснителния продукт другаде освен на мястото, от където го купихме.

„Сега иззетите пратки една част от които е пред вас ще бъдат изпратени до МЗ с констативен протокол и те са тези които трябва да проверят какво има вътре“, заяви Мария Филипова, председател на Комисията за защита на потребителите.

Тъй като съдържанието на вейпа играчка все още е неясно можем само да гадаем колко точно вредно за здравето ни е. Специалистът по белодробни болести Д-р Ангелова предупреждава, че безвредните вейпове не съществуват. Всички те отделят токсични вещества.

„Две изключително токсични вещества – акролина за дихателната система, формалдехида за нервната система“, посочи д-р София Ангелова, пулмолог.
Установено е че тези вейпове канела, праскова, ванилия съдържат 9 химикала, но бостанско проучване доказа, че тези химикали въздействат върху кръвоносната система, все едно човек е болен от диабет.

Не са изключени и възпаления на носната и устната кухина, които пък могат да доведат до рак.

„В сайтовете, в които знаем, че се предлагат се оказа, че всъщност там може да се направи само заявка, тоест не се предлагат директно, а с покупка минимум на 100 продукта“, отбеляза Игнат Ареснов, „Контрол на пазара“ КЗП.
Българското законодателство и институции тепърва ще трябва да се справят с агресивната инвазия на производителите на вейпове.

„И те казват ние нищо лошо не правим, едно разнообразие за децата. Но те много добре съзнават, че това е навикът, държиш нещо, пускаш облачета и влизаш в армията на хората, които употребяват някакво никотиново изделие“, каза д-р Гергана Гешанова, „Живот без тютюнев дим“.

Едно проучване на медицинския университет в Пловдив показва, че 6-9 годините деца 3 % от тях ги употребяват.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории