Фандъкова попиля „спасителите“: Тези момчета 10 г. ми светеха

payimage-617098

Постигнахме една симбиоза между опита и младата амбиция и се надяваме да върнем повече млади хора да гласуват на предстоящите избори. Това заяви бившият кмет на София и кандидат за депутат от ГЕРБ – СДС Йорданка Фандъкова пред Bg On Air.

По отношение на скандалите, на които бяхме свидетели в последно време, мога да кажа само, че те показаха едно лице на високомерие. Показа се истинското лице и хората ще отсъдят с начина, по който гласуват.

Нормалният политически европейски процес за мен със сигурност не включва тези подходи. Включва коалиционна култура, позиция на диалог – все неща, на които не ставаме свидетели към момента, заяви Фандъкова. И добави:

Работили сме добре и в непрекъснат диалог, който никога не е бил лесен. Трябва да се търси разумния компромис, да има взаимно уважение между политическите опоненти. За мен винаги това е била нормалната политическа практика!

Вече 10-11 месеца се направи този компромис от наша страна, този експеримент. Ако се върнем назад ще си припомним, че друг избор нямаше и пак трябваше да се ходи на избори. В ГЕРБ имаше тогава много хора, които не бяха съгласни с тази ситуация. И сега смятам, че е крайно време вече да се сложи край на този експеримент, за да има един нормален политически процес.

Трябва да има ясни правила, за да няма всеки ден разправии. Да спрем да занимаваме хората всеки ден с нашите взаимоотношения, категорична е Фандъкова.

Благодарение на правителствата на ГЕРБ, когато Краси Велчев беше министър на образованието, се направиха програми, за които дълго сме мечтали. Но не се направи най-важната реформа в учебното съдържание – тази, която е свързана с учебното съдържание.

Аз винаги съм се занимавала с обществена работа, през целия си живот съм работила за добро образование, за управление в сферата на регионалното развитие и не го приемам като битка, приемам го като работа, като ангажимент, като отговорност.

С опита, който имам, смятам, че мога да продължа да работя, особено в тези две сфери, защото за мен образованието, развитието на регионите, са двата стълба, от които тръгва доброто икономическо развитие на страната и подобряването на качеството на живот на хората.

„Никога не съм мислила за каквито и да е постове, аз съм мислила за работа и за това, какво трябва да се свърши. Кой ще го свърши, това вече е следващ въпрос, който е най-подходящ в дадения момент и може да работи. Важното е да има програма, да има ясна цел, да има визия и екип“, коментира  Фандъкова. И допълни още, че трябва да има стабилно управление, необходимо е да има диалог, предвидими партньори.

„Аз съм работила 10 години, в които непрекъснато тези момчета светеха на всяка плочка и всяко паве, и зная, че това е част от работата. Говоря за „Спаси София“, знаете, че те непрекъснато критикуваха всяка наша стъпка, кога с основание, кога без основание. Това е част от работата, ние сме скивали и на критики, готови сме да продължим да си вършим работата и да си вземем поуки.

Работата на опозицията наистина е да светиш с лампата, за да може да критикуваш, ако има защо, или да даваш предложения“, каза бившият кмет на София.

Надявам се да имам възможност да работя реално, конкретно и след три години на популизъм и на безвремие да можем да се върнем към прагматизъм и към работа, добави още Фандъкова.

На въпрос дали е мислела скоро за мястото на просветен министър, Йорданка Фандъкова отвърна така:

„Аз никога не съм мислела за каквито и да е било постове, никога в живота си. Мислела съм само за работа. Важното е да има хора, които да работят, да има визия и екип, който да е отговорен. Краси Вълчев е един от най-добрите министри на образованието и го казвам като бивш министър на образованието.

Години наред отговарях за образованието в ГЕРБ, но отново ще кажа – предстоят важни реформи. Всеки е зависим от това, колкото и да ни се струва, че понякога не ни интересува толкова. Като кмет, в условия на политическа нестъбилност, страдахме много. Беше изключително трудно управление, в което имаше много неслучили се важни проекти.

По отношение на работата на службите у нас и външната намеса в тях, Фандъкова заяви:

„Службите и институциите трябва да си свършат работата. Аз никога не съм си позволявала да осъждам тяхната работа. Самата аз съм подавала сигнал, когато съм имала съмнения, за да могат те да си свършат работата.

За финал Йорданка Фандъкова призова за взаимна толерантност и умение за провеждане на конструктивен диалог.

„Ние сме свикнали и на критики, взимали сме си поука, това е част от управлението, няма нищо страшно. Не може да се прави промяна на инат – в момента сме свидетели на това. Въпросът е да чуеш хората какво ти казват, а те не искат да чуват.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории