Помните ли Лютви Местан, който уби бебе през 2019г.? Ето какво се случи с делото днес

payimage-436520

За втори път Окръжният съд в Кърджали върна на прокуратурата обвинителния акт по делото за тежката катастрофа през април 2019 г. в района на момчилградското село Загорско с участието на Лютви Местан, при която загина бебе на шест месеца.

Това се случи на второто разпоредително заседание в понеделник при настоящия съдебен състав.

Освен Лютви Местан, обвиняем в процеса е и бащата на загиналото бебе Юсеин Ахмед, управлявал семейния автомобил в деня на инцидента. Процесът тече вече няколко години. По делото през ноември 2023 г. се състоя трето разпоредително заседание заради пенсиониране на дотогавашния съдия.

Съдебният състав прекрати съдебното дело и го върна за отстраняване на допуснати на досъдебна фаза, отстраними съществени процесуални нарушения, довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемите. Тогава държавното обвинение внесе протест, който не бе уважен.

В понеделник тричленният съдебен състав отново отчете непълноти във внесения нов обвинителен акт и прекрати за втори път производството до изготвянето на обвинителен акт съгласно разпоредбите на Наказателно процесуалния кодекс.

Искането за връщане на делото в досъдебна фаза бе отправено от съдебните защитници и на двамата обвиняеми. Мотивът на защитата на Ахмед Юсеин бе, че освен като обвиняем, бащата на загиналото бебе е и пострадал – получил е средни телесни повреди, както и е потърпевш от смъртта на детето си. Съдът отхвърли искането той да участва в съдебния процес и като потърпевш, и като обвиняем.

Мотивът на защитата на Лютви Местан бе, че в обвинителния акт има противоречия, както и че част от обвинителния акт е в разрез с направените в процеса експертизи.

Също така според адвоката на бившия политик адв. Нацко Дойчев, в съдебния процес до сега не е изяснено каква е истинската причина за катастрофата – дали високата скорост на семейния автомобил, дали неспирането на знака „Стоп“ на Лютви Местан, дали липсата на достатъчна видимост в участъка.

Освен прекратяване на производството и връщане на обвинителния акт, адв. Дойчев поиска и отвод на държавното обвинение в лицето на прокурор Василева и прокурор Георгиева. Съдът не уважи това искане, а днешното разпореждане подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Пловдив.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории