СОС решава до дни за безименната улица в „Манастирски ливади“, ето как предлагат да се кръсти

payimage-607241

Безименна улица на територията на местността „Манастирски ливади“ да носи името „Джони Пенков“, предлага в доклад до Столичния общински съвет кметът на район „Триадица“ Димитър Божилов.

В документа се припомня, че Георги (Джони) Пенков е роден на 27 ноември 1933 г. в София. Син е на художника Иван Пенков и брат на Боян Пенков. През 1966 г. завършва радиотехника във ВМЕИ „Ленин“. След това специализира във Франция електроакустика и започва да работи като звукооператор. Бил е научен сътрудник в НИИ „За кинематография и радио“. От 1960 г. озвучава документални филми. През 1979 г. става доцент по звукотехника. Изявява се и като актьор във филмите „Рицар без броня“, „Сватбите на Йоан Асен“, „Илюзия“, „Търновската царица“, „Аз, графинята“, „Немирната птица любов“, „Неочакван обрат“, „Операция Шменти капели“.

Неподражаемият глас и особен изказ на Джони са негова „запазена марка“ и хората го разпознават дори когато не го виждат. Известни са неговите хумористични „Телефонни разговори с инж. Пенков“, в които през 60-те години набира случайни номера и вкарва невинни хора в смущаващи и бутафорни ситуации. Гласът му е бил неизменна част от популярното радиошоу на Тодор Колев „Как ще ги стигнем американците“.

По-възрастното поколение свързва името му с две сатирични рубрики – „Фокус“ и „Мозайка“, които са се прожектирали в кината преди игралните филми.

Върху „Фокус“ Джони Пенков работи заедно с Радой Ралин, „Мозайка“ прави заедно със своите приятели Джеки Стоев и Чарли Илиев, с които се превръщат в неразделно творческо трио. Джони Пенков е член на Съюза на българските филмови дейци и носител на орден „Кирил и Методий“ – II степен.

Джони Пенков умира на 5 октомври 2021 г.

Заместник-кметът Яна Генова е дала становище, че предложението е законосъобразно.

В СОС ще се гласува на 16 май.

 


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории