Извънредна новина за новото движение в центъра на София

441453461_10232780796172589_1938486086144980576_n

Институтът за пътна безопасност е възложил на мултидисциплинарен екип от одитори по пътна безопасност, проектанти и пътни инженери да извърши инспекция/одит за дефицити за безопасност на изградената организация на движение по бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Витоша“ и бул. „Фр. Нансен“. Инспекцията ще започне на 13.05.2024 г. /понеделник/ в 14.00 часа от бул. „Витоша“, пишат от института до медиите.

„Две седмици откакто е пусната нова организация на движението през медиите отговорни институции се обвиняват. В същото време така наречените експерти правят субективни заключения, обслужващи политически двата лагера. Свидетели сме как министърът на вътрешните работи през медиите не одобрява организацията на движение в района. В същото време кметът на гр. София ни съобщава, че представител на МВР е подписал проекта за нова организация на движението“, заявяват от ИПБ.

От Института за пътна безопасност припомнят, че законът за движение по пътищата задължава „Пътната полиция“ да следи за състоянието на пътя и да издава предупреждения или разпореждания до собствениците или до администрацията, която управлява пътя, както и до фирмата, поддържаща пътния участък за отстраняване на неизправности по тях.

Проверка на Института показва, че към момента такова разпореждане или сигнали по новата организация на движението не е издавана от МВР. Това показва, че няма пропуски за безопасността при така създадената организация на движение, или „Пътната полиция“ не може да открие такива.