Денонощна борба за живот в столична болница: Дойде дълго чакана вест за новороденото бебе на 22 дни

бебе

Новородено бебе на 22 дни с коклюш и тежки усложнения от заболяването беше спасено след денонощна борба за живота му и триседмично лечение в Отделението по неонатология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, съобщиха от болницата.

Новороденото бебе постъпва в интензивното неонатологично отделение с хрема, кашлица, температура и учестена сърдечна дейност. Направената рентгенография установява данни за лобарна пневмония с възпалителна активност. Поради отрицателна серология за обичайните инфекции на бебето е направен PCR тест за коклюш, който се оказал положителен. Неонатолозите своевременно започват насочено лечение за коклюшната инфекция. Налага се включване на допълнителни антибиотици и медикаменти заради повишаваща се по време на престоя възпалителна активност и изключително завишени стойности на левкоцитите до левкемоидна реакция. Детето има необходимост от подпомагане на дишането и кислородотерапия. Въпреки интензивното лечение то развива полиорганна недостатъчност, засягаща белия дроб и функцията на сърцето.

„След триседмично лечение, в рамките на което успяхме да овладеем дихателната и сърдечната недостатъчност, както и възпалителната активност, детето беше изписано в домашни условия с инхалаторно лечение и препоръки за последващо проследяване“, посочва д-р Радка Масларска, началник на Отделението по неонатология.

Предвид изключително тежкото протичане на заболяването при бебетата тя посъветва бременните жени да се имунизират срещу коклюш между 27 и 36 гестационна седмица. Целта е да се постигне защита на новородените чрез пасивно придобит от майката имунитет до момента на получаване на първа доза ацелуларна коклюшна ваксина от бебето, която вече ще започва от шестата седмица от раждането му.

 


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории