Скандалът е чутовен! „Спаси София“ иска да прилапа емблематично място край Банкя

payimage-609797

„Спаси София“ се забърка в нов скандал: Иска резиденция на Тодор Живков край Банкя. Емблематичната постройка, издигната лично за нуждите на бившия Първи, в последните години бе превърната в бунище и свърталище на клошари и наркомани.

Изненадващо обаче изведнъж резиденцията се превърна в ябълката на раздора сред столичните общински съветници, пише Narod.bg.

Имотът предизвика конфликт между групата на кмета Васил Терзиев и общинарите от ГЕРБ.

Представителите на розовата „Спаси София“, които са част от най-голямата коалиция в градския парламент, предлагат Община София да поиска от държавата да придобие безвъзмездно резиденцията в Банкя, която е публична държавна собственост.

Вносителите се мотивират, че комплексът е „ценен архитектурен образец на следвоенния модернизъм“. В същото време обаче имотът се руши, а паркът около него пустее.

Според тях бившият областен управител на София Вяра Тодева била уведомена за намеренията на Столичната община и тя уж изразила съгласие. Според Тодева НСО, която последно уж се грижеше за резиденцията, вече нямала интерес към нея.

Представителите на ГЕРБ в СОС обаче са против тази идея, както и кметът на Банкя Рангел Марков. Той твърди, че три университета към момента проявявали интерес към резиденцията, като желанието им било да я превърнат в учебен център.

Съветникът от ГЕРБ Анна Стойкова, която е от Банкя, пък обяснява, че в парка на резиденцията имало много частни имоти, чиито собственици не са обезщетени. В зелените площи като гъби изникнали и над 20 незаконни постройки. Спорът тепърва ще продължава, докато се реши бъдещето на култовата резиденция.

Издигането ѝ започва още през 1973 г. Архитект е Павел Николов.

Първоначално постройката е трябвало да бъде санаториум за заслужили дейци, но Тодор Живков харесва мястото и го прави своя резиденция. След смъртта на дъщеря си Людмила Живков все по-често прекарва дните си именно там под грижите на личната си медицинска сестра и асистентка Ани Младенова.

След 10 ноември 1989 г. Тодор Живков e прокуден от резиденцията в Банкя. През 1990 г. тя е предадена на Българската асоциация за туризъм и отдих, а после и на Столичния народен съвет. Година по-късно Столичният общински съвет основава дружество „Софийски голф и кънтри клуб“ заедно с фондация „Масако Оя“.

През 1992 г. въпреки намесата на МС под ръководството на Филип Димитров общинският съвет на София дава 51% от имота на новоучреденото дружество ООД „Софийски голф и кънтри клуб“. В следващите няколко години японската милиардерка Масако Оя се настанява в резиденцията, като слага логото на дружеството над парадния вход.

Резиденцията започва да работи като хотел. През 1997 г. правителството на Иван Костов връща сградата на държавата и тя функционира като комплекс за отдих до 2009 г., когато минава под опеката на ДАНС с идеята да бъде ползвана като тренировъчен център.

Това обаче продължава само година, след което резиденцията пак е поверена на Областна администрация-София, а после се озовава под опеката на НСО. Известно време е била охранявана и що-годе поддържана, но причините да стигне до настоящия ѝ вид са неизвестни.

 


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории