Важна новина за родителите на приетите деца в столичните ясли и детски градини

Детска градина

Започва записването на приетите деца в ясли и детски градини в София. Класирането беше обявено в петък, като от близо 24 000 деца, над 10 хиляди остават без място в общинските детски заведения. 11 193 са приети на първо класиране и остават около 3000 свободни места.

„Приетите на първо класиране деца трябва да бъдат записани до 23 май в съответното детско заведение. Родителите представят един набор от документи като свидетелство за раждане, документи за самоличност на двамата родители като не е нужно да присъстват двамата родители при записването, служебна бележка от местоработата на родителите, копие от трудова книжка и други документи“, обясни Яна Генова, заместник-кмет на Столична община, направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“ за БНТ.

До края на лятото има още две класирания – на 7 юни и в края на юли, а след това има т. нар. текущи класирания, за които не трябва да се кандидатства отново, тъй като системата пази вече направените заявки от родителите.

„Изключително важно е родителите да представят документите, които са посочени в генерираното в системата заявление. Има някои от критериите, които родителите сами посочват в системата и някой път се объркват. Например, критерият за самоосигуряващо се лице е различен от този за родител на трудов договор. Просто предоставят документите, които удостоверяват трудовия им статус“, отбеляза Антонина Кенова, активист за качествена и иновативна образователна система.

При подготовката за второ класиране, в системата ще има 1 час, в който ще се покажат свободни места, като това няма да са тези, които са останали незаети от първо класиране, но и такива на отказали се родители.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории