Задържаха собственика на оръжието, с което синът на Божанков простреля дете

пистолет

Продължава разследването на инцидента, при който дете простреля друго в крака с револвер. То се води под ръководството на Районната прокуратура във Велико Търново, предава NOVA.

Случката се разигра по време на парти за рожден ден в Арбанаси. По първоначална информация стрелбата е станала случайно с оставено без надзор законно оръжие. И детето, натиснало спусъка, и раненото дете са близки на депутата Явор Божанков. Самият той написа във Facebook, че децата намерили оръжието и го помислили за играчка. Божанков допълни, че пистолетът е притежание на собственика на къщата, в която се провело тържеството.

В хода на досъдебното производство се разследват всички възможни версии. Назначени са експертизи. „Образувано е досъдебно производство за причиняване на средна телесна повреда на непълнолетно лице, както и за неправилно съхранение на огнестрелното оръжие. Наказанията за тези престъпления са до 6 г. лишаване от свобода за първото и между 3 и 10 – за второто”, обясни на брифинг районният прокурор на Велико Търново Тихомир Шабов. Притежателят на пистолета е задържан. Оръжието било оставено на пейка в двора на къщата.

Предстои прокуратурата да сезира Държавна агенция за закрила на детето и Агенция „Социално подпомагане” по повод инцидента.