Спасиха две родилки в „Майчин дом“, рискът е бил голям

articles__e189f935111ca3c5405f786aa52dc8ef

Две родилки с високорискови бременности и животозастрашаващи усложнения бяха спасени в СБАЛАГ „Майчин дом“.

Първият сложен случай е свързан с екстремно ниски стойности на тромбоцитите (тромбоцитопения) при 36-годишна жена от Велико Търново. При втория случай се касае за 26-годишна жена от Берковица, на която ѝ е направено спешно цезарово сечение в 33-та седмица, информират от лечебното заведение и дават повече подробности.

Бременността на жената от Велико Търново протича леко, докато в седмия месец чрез кръвни изследвания не се установяват ниски нива на тромбоцитите и нарушение в кръвосъсирването. Жената е хоспитализирана два пъти в болницата във Велико Търново и е насочена към „Майчин дом“ в София, където също пролежава за кратко. По план е трябвало да постъпи „Майчин дом“ месец преди раждането, но поради преждевременно изтичане на околоплодните води, е приета по спешност в 38 гестационна седмица.

Майката пристига с тромбоцити 20 гр/л, докато нормалните стойности би трябвало да са между 140-440 гр/ л. При нея касае за автоимунно състояние, свързано със саморазрушаване на тромбоцитите от самия организъм. В този случай поради невъзможност за кръвосъсирване, не може да се премине нито към раждане, нито към оперативна интервенция.

„В дадения случай майката и бебето са като скачени съдове, когато тя е зле и то също е в риск. Бебето също е предразположено към ниски стойности на тромбоцити и има голям риск веднага след раждането да започне да кърви. И тези бебета трябва да бъдат извадени максимално бързо, за да не страдат“, обясни д-р Любомир Джеров, акушер-гинекологътизвършил секциото.

При втория случай, на 26-годишната жена от Берковица е направено спешно цезарово сечение в 33 гестационна седмица поради отлепване на плацентата (абрупцио) от мястото ѝ на прикрепване към матката. Това е тежко животозастрашаващо състояние както за майката, така и за бебето, в повечето случаи е съпроводено с детска смъртност. Родоразрешаването е извършено от екипа на проф. д-р Иван Костов.

Днес бебетата и майките са стабилни.

От СБАЛАГ „Майчин дом“ припомнят, че болницата е лидер в спасяването на такива сложни високорискови случаи с отлична организация, висока компетентност на екипите и с безкомпромисно качество на медицинската помощ.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории