Официално: Българите са крепостни селяни на А1, Виваком и Йетел

7 Dni Sofia05.02.2024
1

Потребителите са крепостници на мобилните оператори, коментира пред БНР Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители“ по повод третото поредно индексиране на цените от страна на мобилните оператори.

„Този сектор се радва на огромен комфорт – и законодателен, и регулаторен, какъвто и да искате. В последните десетина години виждаме голямо окрупняване. Мобилните оператори се разрастват, завземайки и кабелните телевизии, и интернет доставчиците“, констатира Николов. По думите му именно заради това те стават още по-силни и могат да си позволят да поглъщат конкурентите си, а това е най-лошата новина за клиентите им.

„Накрая на пазара ще останат само трите кита – те все повече заприличват на олигархични структури“, възмущава се Николов. Той припомни, че трите мобилни оператори са били санкционирани 68 пъти за нелоялни практики пред последните три години, но „такива санкции са една шега“. Според него санкциите трябва да са „адекватни и възпиращи“.

„Не е нужно да има картел, за да може малко на брой конкуренти на един пазар да правят едно и също“, изтъкна представителят на Асоциация „Активни потребители“ и добави, че картел се доказва най-трудно от всички конкурентни нарушения.

Според Николов в спешен порядък трябва да се прегледа законодателната рамка, като се започне от глобите. По думите му, ако те са обвързани с оборота на мобилния оператор, ще има по-голяма справедливост.

„На второ място трябва да се прегледа статута на обвързаност, в който всички сме поставени – сега след изтичането на двете години на договора чрез юридически хитрини сме заставено отново да подпишем, защото иначе цената става двойна“, подчерта Николов.

Той е категоричен, че България е единствената в ЕС и една от много малкото в цяла Европа държави, в които няма виртуални мобилни оператори – такива, които наемат капацитета на съществуващите мрежи.

„Те биха увеличили конкуренцията“, посочи Николов и доде пример с Русия, където работят над 20 такива виртуални оператора.

„Вероятността някой от тях да предлага отворени договори без обвързващ срок е много голяма, за да може да привлече клиенти, а това променя пазара. Конкуренцията е най-доброто лекарство“, обясни Богомил Николов и отбеляза, че в момента нито един от трите оператора не иска да има конкуренция. Той апелира клиентите на мобилните оператори да „изразят гнева си“ от поредното индексиране на услугите им.