Особено жалък Денков! Спешно излезе да се обяснява след шамарите от Бойко: Може да няма ротация…

Парламент - Николай Денков - брифинг

Отдавна не сме имали среща. Добре е да почнем да си говорим директно, а не през медиите. Разговорите през медиите са нещо доста вредно. Това коментира на брифинг в НС премиерът Николай Денков след като минути по-рано Бойко Борисов заяви, че е получил есемес с искане да се видят.

Премиерът заяви, че има теми – разговори за ротацията, оценка за министрите и важни теми за Българи. „Мога да му разкажа повече за Европейския съвет вчера“, добави той

След като Борисов като министър-председател е пътувал до САЩ, е естествено и Денков да го направи, коментира премиерът другата тема, застанала между двамата през последните дни. „Няма да отида на пътуване, което не си струва. Работил съм там, имам много приятели, но отивам не да ги видя, а да изпълня задълженията си като премиер“, каза Денков.

Той се съгласи с думите на Борисов, че ротацията не е на всяка цена. „Тя ще се случи и трябва да стане като има ясна гаранция, че ще продължим работа по управленската програма и е ясно, че ще се развиваме като проевропейска държава, която се бори за увеличаване на доходите и намаляване на неравенствата. Това са целите, за които се борихме. Ако можем да ги реализираме, ще има ротация, ако не – няма да има“, отсече Денков.

А за евентуалните рокади бе категоричен: Няма фиксиран състав на МС. Едва след като има съгласие, ще бъдат обявени имената и функцията.

„Лесно е да се правят квалификации, да се отправят критики, затова от самото начало казах, че оценката на министрите ще е на база на изпълнение на тяхната програма. Комуникацията на министрите с медиите също има значение, това ще е част от дискусията, но е по-малважно от общата задача за изпълнение на управленската програма. Изпълнението й е доста добро“, доволен е премиерът

На въпрос за разкритата корупционна схема в спортното министерство Денков каза: „Нямам притеснения по отношение на интегритета на министъра спорта, нямам и по отношение заместниците му. Тази корупционна схема, която бе хваната, се отнася за лица, назначавани преди този екип. Те правят всичко възможно да бъде разчистено министерството. Това е в техните права“.

„Интересно е друго – бившият премиер Борисов подхвърли, че няма зам.-министри на ГЕРБ. Има и други, но това е пример – има място, което държим свободно да предложат заместник-министър. Но те не са предложили. Ето пример, че ГЕРБ от една иска зам.-министри, не подава, а после почва да критикува защо няма техен зам.-министър. Това е част от опита да се дистанцират, когато им е неизгодно и да си припишат актив, когато им е удобно“, заяви Денков.

Денков защити и Кирил Петков за срещата му със Спас Русев – ако е искал да крие нещо нямаше да направи среща на това място. Дали има връзка между срещата и решенията на КС Денков не знае, защото не е присъства. А на атаката от Бойко Борисов защо не са сменили регулаторите в редовния кабинет на Петков, той напомни, че няколко партии в парламента свалили тяхното редовно правителство.